Višković: Penzije će pratiti rast plata

392

Predsjednik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj rekao je da je na sastanku sa mandatarom za sastav nove vlade Srpske Radovanom Viškovićem dogovoreno da će penzije pratiti rast plata.

Rakulj je rekao da je na tom planu dostignut nivo učešća od 43,5 odsto prosječne penzije u prosječnoj plati.

– Taj nivo ćemo pratiti i mandatar je spreman da na tom procentu, kao najnižem nivou, zajedno djelujemo. Dakle, mogući su i drugi procenti, ali ne niži od ovog – rekao je Rakulj nakon razgovora sa Viškovićem u okviru konsultacija o formiranju nove vlade Srpske.

Rakulj je istakao da će penzioneri, koji okupljaju 110 000 članova, sa Viškovićem imati dobru saradnju s ciljem da se postigne stručniji pristup penzijskom osiguranju, kao i njegovom osavremenjivanju.

On je rekao da će penzioneri insistirati na poštovanju ljudskih prava ove populacije koja ne bi trebalo da bude isključena iz društveno-privrednog života Srpske, nakon odlaska penziju. Rakulj je upozorio da je previše udruženja koja od Vlade traže novac za funkcionisanje, a ne za poboljšavanje stanja u oblasti kojom se bave.

– Nezadovoljan sam, na primjer, što u Boračkoj organizaciji ima mnogo onih koji bi da kroz tu organizaciju nađu neki svoj interes – naveo je Rakulj.

Mandatar Radovan Višković je nastavio konsultacije o formiranju nove vlade Republike Srpske sastankom sa predstavnicima Boračke organizacije Republike Srpske (BORS), koje predvodi predsjednik ove organizacije Milomir Savčić.

Višković će na odvojenim sastancima razgovarati kasnije i sa predstavnicima Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske i Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida Republike Srpske.

Višković bi trebalo da razgovara i sa predstavnicima Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske, Saveza logoraša Republike Srpske, Saveza udruženja civilnih žrtava rata Republike Srpske, Udruženja amputiraca “UDAS” i Udruženja “Veterani Republike Srpske”.

Ovi sastanci održavaju se u Administrativnom centru Vlade Srpske.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA