Veliki “skok” cijena povrća

392

Loša godina za povrtlare donijela je veliki skok cijena povrća, a u odnosu na isti period prošle godine, pojedino povrće poskupilo je za 50 odsto.

Povrtlar Branko Mastalo tvrdi da će cijene tek da idu gore kada zaliha bude ponestajalo.

– Ne samo što je uticalo loše vrijeme, već je uticalo i to da je povrća manje posijano i zasađeno jer znamo da je to posljedica 2016. godine kada su povrtlati negativno poslovali i nisu se oporavili prošle godine, tako da je i ta ekonomska situacija uticala da nije povrća dovoljno posađeno – istakao je Branko Mastilo, predsjednik Udruženja povrtlara Republike Srpske.

Najveća promjena cijene vidljiva je kod kupusa, ali ni ostalo povrće nije ostalo imuno na lošu godinu, kažu prodavci. Smatraju da će problema, tek, da bude.

– Kupus što se tiče prošle godine bio je oko pet maraka, a ove godine izlazi i do 12 maraka vreća jedna, u kojoj ima nekih desetak kilograma, dvanaest. I ostalo povrće isto prati tu cijenu, skuplje je u odnosu na prošlu godinu. Ova godina je presjekla, od ove godine samo će biti teža proizvodnja, a za sedam godina može ko hoće donositi pare, ali neće kupiti domaće robe. Moraće imati dobrog prijatelja da nešto kupi, jer ko će proizvoditi. Ovdje je prosjek 60 godina, za sedam godina mnogi nestaju. Ne moraju ni nestati, ali ko će raditi – istakli su prodavci.

Za razliku od povrtlara, voćari su imali veoma dobru godinu, zadovoljni su, kažu, i kvalitetom i prinosom. Kiša i padavine njima su donijeli najbolji urod u posljednjih nekoliko godina.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA