Umjesto u avgustu, plate radnicima u RS povećane u septembru!

568
30 KM

Prosječna septembarska neto plata u Republici Srpskoj, prema zvaničnim podacima, iznosila je 881 KM, što je u odnosu na avgust više za 29 KM.

Ovo povećanje prosječne neto plate u Srpskoj rezultat je odluke Vlade Republike Srpske da se neoporezivi dio dohotka poveća sa 200 na 500 KM, pri čemu „uštedu“ od 30 KM poslodavci moraju uputiti radnicima.

I sve bi ovo bilo očekivano i ništa ne bi bilo čudno da Vlada nije obavezala poslodavce da ovo uvećanje plate bude od avgustovske plate, a ne od septembarske. Jer, prema zvaničnim podacima, prosječna plata u avgustu iznosila je 852 KM, što je uvećanje tek od devet maraka u odnosu na prosjek od januara do avgusta.

Dakle, iako su svi poslodavci bili obavezni da neto platu svih radnika uvećaju za 30 KM, počevši od avgustovske plate, to se ipak nije dogodilo, ali jeste u septembru.

Šta je uzrok?

Ekonomisti, sa kojima smo razgovarali, kažu da je „po slovu zakona“ prosječna plata u avgustu trebalo da bude veća za oko 30 KM, a ne septembarska i da za to postoji više razloga.

– S jedne strane, sigurno je da, posmatrajući ove podatke, većina privrednika nije povećala plate u avgustu kao što je to bilo i predviđeno. Ustvari, očito je da su požurili sa isplatom avgustovske plate i isplatili je zadnjih dana tog mjeseca, kako bi izbjegli ovu mjeru. S druge strane, razlog za to ne mora biti nužno pokušaj malverzacije, nego i nepoznavanje procesa, novog obračuna i svega što je u kratkom vremenu trebalo uraditi – objašnjavaju ekonomisti.

Očito je, kako kažu, da se poslodavci nisu uplašili ni rigoroznih kazni za one koji ne ispoštuju odluku Vlade, već su pribjegli soluciji da nađu naku rupu u zakonu i „dobiju na vremenu“.

– Sad kada imamo zvanične podatke iz kojih je jasno vidljivo da plata u avgustu očito nije uvećana za 30 KM, nego je to urađeno mjesec dana kasnije, na scenu treba da stupe kontrolni organi i sankcionišu one koji su se oglušili o zahtjevu Vlade. Samo ostaje pitanje da li će se to i dogoditi, jer očito se radilo o predizbornom triku i sada više niko o tome ne mari – skeptični su ekonomisti.

Pred kontrolnim organima je i dalje još jedan vid malverzacije pojedinih privrednika, ali do sada, koliko nam je poznato, niko ništa nije uradio po tom osnovu.

Malverzacije

Kao što je portal SrpskaCafe ranije pisao, pojedini poslodavci u Srpskoj našli su način da iznos od 30 KM, za koji su, prema izmjenama seta zakona o platama, obavezni da povećaju plate svojim radnicima, ipak stave u svoj džep.

Radnik u jednoj domaćoj kompaniji, čiji identitet iz razumljivih razloga ne možemo otkriti, rekao je ranije za naš portal da ni njegova plata, ali ni plata njegovih radnih kolega nije uvećana za 30 KM, jer je poslodavac našao „rupu“ da ne prekrši donesene izmjene zakona, ali ipak ovu razliku zadrži za sebe.

– Jednostavno je, oduvijek smo jedan dio plate dobijali „na ruke“, a drugi dio „na banku“. Onaj dio septembarske plate koji dobijamo „na banku“ uvećan je za tih 30 KM, dok je istovremeno dio „na ruke“ smanjen baš za tih 30 KM – rekao je naš sagovornik.

Dakle, kako navodi, njegov poslodavac na ovaj način nije prekršio ništa od onoga što je predviđeno ovim setom zakona.

– Mi smo na početku bili primorani da prihvatimo takve uslove. Od prvog dana dobijam „minimalac“ na banku, a ostalo na ruke, jer nam je poslodavac objasnio da bismo u suprotnom mnogo manje zaradili, ako on bude sve morao da prijavi i na sav iznos plati poreze i doprinose. Ja imam porodicu i nisam se smio dovesti u situaciju da zbog toga ne zaradim dovoljno za kakav takav život – navodi naš sagovornik.

Podsjećamo, Narodna skupština usvojila je 4. jula ove godine, po hitnom postupku, set zakona čije izmene i dopune rezultuju povećanjem plata svih zaposlenih u Republici Srpskoj.

Usvojeni su zakoni o izmenama i dopunama zakona o radu i o porezu na dohodak, zakoni o platama zaposlenih u organima uprave Republike Srpske, u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srpske, u oblasti prosvjete i kulture, u javnim službama Srpske, u institucijama pravosuđa, u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Srpske, te Zakon o platama i naknadama sudija i javnih tužilaca u Srpskoj.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA