Ukrajina uvodi ratno stanje?

379

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je da će parlamentu predložiti uvođenje ratnog stanja, nakon incidenta sa ruskim brodovima u Crnom moru.

On je dodao da bi ukrajinska Vrhovna Rada u ponedjeljak trebalo da odluči o toj mjeri, kojom bi se ograničile građanske slobode, državnim institucijama dati veća ovlašćenja.

Rusija je zatražila vanrednu sjednicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija povodom situacije u Azovskom moru, saopštio je zamjenik ruskog ambasadora pri toj svjetskoj organizaciji Dmitrij Poljanski. Održavanje sjednice predviđeno je za 11 sati po njujorškom vremenu.

Brodovi ruske obalske straže su prethodno zaplijenili tri vojna ukrajinska broda u Crnom moru kod Krima, koji su pokušali da prođu kroz Kerčki moreuz.

Ruska strana je upotrijebila oružje kako bi ih prisilila da se zaustave. U incidentu su ranjena tri ukrajinska vojnika, navela je ruska Federalna služba bezbjednosti.

Ukrajinska ratna mornarica saopštila je ranije da je poslala dva mala artiljerijska broda i brod tegljač iz Odese ka Mariupolju, što zahtjeva putovanje Crnim morem oko Krima kroz Kerčki prolaz u Azovsko more.

Moskva je saopštila i da je podignuta ruska avijacija i da Kerčkim moreuzom patroliraju avioni Su.25.

Taj incident odražava rastuće napetosti između Moskve i Kijeva oko Azovskog mora, na čije vode obe države polažu pravo.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

1 KOMENTAR

Comments are closed.