Uklonjeno skoro 6 000 kubika plutajućeg otpada iz Vrbasa

382

Ogromne količine nakupljenog otpada, procjenjenog na oko 6 000 kubika, uklonjene su ovih dana sa zaštitne mreže u akumulaciji Bočac, na rijeci Vrbas, između opštine Jajce u Federaciji BiH i Mrkonjić Grada u Republici Srpskoj.


Time je otklonjena opasnost da ogromna količina plutajućeg otpada dospije u Banju Luku.

Načelnik gradskog Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman ističe da su ove aktivnosti uslijedile nakon što je gradska inspekcija, u saradnji sa Republičkom vodnom inspekcijom i “Eko centrom Bočac“, pokrenula aktivnosti na uklanjanju nagomilanog otpada iz 13 lokalnih zajednica koje se nalaze uz rijeku Vrbas.

– Velike količine ovog otpada prijetile su da zaštitna mreža popusti i da na hiljade tona nakupljenog otpada krene nizvodno, prema gradu, tako da se moralo djelovati interventno – kazao je Kecman.

Hidroelektrane “Bočac” su izabrale izvođača radova, koji je ovih dana uspješno uklonio sav otpad.

U narednom periodu, kako ističe Kecman, inspekcija će pratiti dešavanja na mreži u Bočcu, te reagovati u skladu sa mogućnostima.

– Da bi se ovaj problem dugoročno riješio, potrebno je iznaći sistemsko rješenje, te u proces uključiti niz institucija, uključujući Ministarstvo za prostorno uređenje, Fond za zaštitu životne sredine, ali i federalne opštine iz gornjeg sliva Vrbasa – dodao je Kecman.

“Eko-centar Bočac“ je kao ekološki projekat 2001. godine na istoimenom jezeru osnovao preduzeće “Euro-hem”, s ciljem prikupljanja, korištenja i odlaganja plutajućeg otpada. Teritorijalno pripada opštinama Mrkonjić Grad, Kneževo i Banja Luka.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA