Ukinuta presuda zbog seksualnog zlostavljanja maloljetnice

615

Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je presudu B. A. (42) iz okoline Banjaluke, kojom je bio osuđen na šest godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja jedanaestogodišnje rođake.

Presuda je ukinuta nakon što je Vrhovni sud RS uvažio žalbu branioca optuženog B. A. i predmet vratio na ponovno suđenje Okružnom sudu u Banjaluci. Prvostepenom presudom B. A. je proglašen krivim za polno nasilje nad djetetom, za koje je Krivičnim zakonom RS zaprećena kazna od najmanje pet godina zatvora.

– Pored kazne zatvora optuženom se izriče i bezbjednosna mjera zabrane približavanja i komunikacije sa žrtvom u trajanju od tri godine, od pravosnažnosti presude, s tim da se vrijeme provedeno u zatvoru ne uračunava u trajanje ove mjere – navodilo se u ukinutoj presudi banjalučkog Okružnog suda.

Kako saznaje SrpskaCafe B. A. je uhapšen krajem juna prošle godine, a teretio se za zlostavljanje 11-godišnje bratanice, što je i priznao policiji tokom kriminalističke obrade.

Cijeli slučaj otkriven je zahvaljujući školi koju djevojčica pohađa i to nakon što se žrtva povjerila jednoj od nastavnica i požalila se da je stric zlostavlja. Šokirana nastavnica alarmirala je sve nadležne službe. Pokrenuta je istraga i uz pomoć socijalnih radnika, psihologa i drugih stručnih lica žrtva je ispričala kroz kakav pakao je prolazila, navodeći da se zlostavljanje odvijalo u njenoj kući, u koju je stric navraćao dok su joj roditelji bili odsutni.

Zbog zaštite žrtve i osetljivosti slučaja suđenje u ovom predmetu je bilo zatvoreno za javnost. Iz istih razloga detalji presude javnosti nisu dostupni.

O. Matavulj

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA