U Indiji otvorena bolnica za slonove, prvi pacijent slonica Aša

479

Prva bolnica za slonove otvorena je u u svetom hinduističkom gradu Maturi, u sjevernoj indijskoj državi Utar Pradeš.

Bolnica je opremljena najsavremenijim sredstvima za liječenje ovih životinja važnih za indijsku kulturu, a koja uz to privlači lokalne i strane turiste.

Jedan od prvih pacijenata je 49-godišnja slonica Aša, koja je postavila svoju lijevu prednju nogu na stalak kako bi joj ljekar sanirao povredu, dok su posjetioci sve snimali mobilnim telefonima, prenio je Rojters.

Nova bolnica, koja se prostire na više od 12 000 kvadratnih metara, opremljena je, između ostalog, bežičnim digitalnim redgenskim uređajem, aparatom za termografsko snimanje, ultrasonografskim uređajem i karantinskim prostorijama.

Slonovi su važan dio indijske kulture i veoma su prisutni na festivalima i u procesijama na jugu zemlje, a koriste se i kao turističke atrakcije u sievernim i zapadnim regionima.

Međutim, iako su poštovani kao kulturni i vjerski simbol u Indiji, slonovi su često zlostavljani, pa su oni nerijetko žrtve elektrošokova, željezničkih nesreća, trovanja, kao i bespravnog lova, upozorili su borci za prava životinja.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA