To što nije osuđen iz političkih razloga ne znači da nije počinio zločin

526
Željka Cvijanović i Aleksandar Vučić

Predsjednik RS Željka Cvijanović izjavila je da je “oslobađajuća presuda Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću još jedna potvrda da je pravosuđe na nivou BiH u funkciji bošnjačke ratne politike”.

– S obzirom na dosadašnju praksu Suda BiH, ovakva presuda je bila očekivana i samo je potvrdila naše sumnje u pristrasnost ovog takozvanog “pravosuđa” – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da će ovakva odluka produbiti nepovjerenje i negativno uticati na ionako krhke odnose u BiH.

– Ovakvom odlukom su, praktično, amnestirani svi monstruozni zločini nad srpskim stanovništvom u Podrinju. Ako je ovo pravda namijenjena srpskom narodu u BiH, onda ne treba da nas čudi to što Srbi svakim danom sve manje vjeruju u zajedničku budućnost u BiH – istakla je predsjednica Srpske.

Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo je danas ratnog komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i pripadnika te vojske Sabahudina Muhića optužbi za ratne zločine nad Srbima u Srebrenici 1992. godine.

“Naša suza nema roditelje”

– To što neko nije osuđen iz političkih razloga, ne znači da nije počinio zločine – rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić povodom oslobađajuće presude za Orića i primijetio da je očigledno “da za Srbe neće biti pravde”.

– Očigledno da naša suza nema roditelja i da će čak i ubijeni, preklani, Slobodan Ilić ispasti kao da je ubijen od ko zna koga ili da je izvršio samoubistvo – rekao je Vučić.

I pored živih svjedoka koji, podsjetio je Vučić, potvrđuju da je Orić počinio zločin, neki se prave da to ne čuju i ne vide.

– Imamo protiv što se slavi nepravda i oni koji su činili zločine. To što neko nije osuđen iz političkih razloga ne znači da nije počinio zločin. A za mene je čudo da neko nije osuđen, a postoje živi ljudi koji mogu da posvedoče – rekao je Vučić.

Zato treba, dodaje on, da se još više borimo za napredak naroda, za bolji ekonomski rast i nezaborav naših žrtava.

– Kad ih drugi ne vide, da mi to radimo, da sve te žrtve ne budu zaboravljene, kao i neki koji pripadaju drugom rodu, a naši sunarodnici su ih pogubili – rekao je Vučić.

Dodao je i da se znao unaprijed ishod, jer je riječ o političkoj, a ne pravnoj odluci.

– A svaku presudu po pitanju svakog srpskog oficira komentarisali su i prije nego što se dogodila, i prvostepena, a ne pravosnažna… To moramo da pregrmimo, da pređemo preko toga, da budemo snažni, jaki, hrabri – rekao je Vučić.

Kako kaže, njegova poruka svima koji bi da unize i unište Srbiju je jasna: “Mi nikome ne prijetimo, ni od koga ništa nećemo, ništa tuđe nam ne treba. Hoćemo da budemo svoji na svome, da budemo na našim ognjištima, da radimo, živimo, a svojim radom ćemo se truditi da budemo uspešniji. To pravo niko ne može da nam oduzme.”

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA