„Tata nikada nije bio u Riju, ali je sanjao, kao i ja…“ (FOTO)

785
Kopakabana

Banjalučanin Robert Dacešin je proputovao pola svijeta, ali je oduvijek imao samo jednu želju – da stigne u Brazil, da prenoći u Rio de Žaneiru. Lomatao se po vozovima, spavao u autobusima, ali je konačno stigao tamo gdje je prije više od dvije decenije krenuo – na plažu Kopakabanu.

– Rio je ispunio, prevazišao i u jedan dan uspio da postane moj najdraži grad na svijetu. Iskren da ti budem, bojao sam se da ću se razočarati dolaskom ovdje. Sva putovanja do sada čekala su samo njega, a u glavi mi se stalno motalo to da li je on zaista tako Božiji kao što ga ja zamišljam – rekao je Dacešin.

On dodaje da je cijeli život sanjao Rio, a u Riju – statuu Isusa. Dacešin kaže kako pamti očeve priče o Glavi šećera, Korkovadu i svim onim čudima koje Rio nudi.

– Tata nikada nije bio u Riju, ali je sanjao, kao i ja. Godinama. A uvijek sam vjerovao da ako zaišta nešto želiš i radiš na tome, ako zaista sanjaš, kad tad ćeš to i dobiti. Dosanjati. Nema nikoga ko te može spriječiti u tome – istakao je Dacešin.

U srcu Zone Sul, odnosno u južnom dijelu grada, nalazi se Jardim Botanico, jedan od najvećih vrtova Južne Amerike i prava oaza mira i spokoja, savršena da se na trenutak pobjegne od užurbanih ulica i buke Rija.

– Na samo jednom mjestu može da se vidi oko 8 200 različitih vrsta biljaka iz čitavog svijeta, a ono što me je posebno oduševilo je više od 600 različitih vrsta orhideja donesenih iz najudaljenijih krajeva planeta i smještenih u ovaj vrt. Tu su i bambusi, neobična bonsai stabla, stotinu nijansi palmi – rekao je Dacešin.

Pred put u Rio ga je brinula bezbjednost u ovom gradu, jer je slušao da postoje mnoge ulice i kvartovi koji mogu biti kobni za turiste.

– Ako znaš kako da se ponašaš, na sebi ne nosiš skupe stvar i ne zvjernjaš okolo na način da u sekundi skontaju da si stranac, dobar si. Velike su šanse da ti se u Riju ništa neće desiti. Jednostavno moraš biti svjestan pravila ovdje. Ovo je Južna Amerika. A Južna Amerika nije lagana – kazao je Robert Dacešin.

Nejtan Malinverni

Nakon Rio Dacešin je otputovao u Sao Paolo gdje je posjetio Nejtana Malinvernija koji je zaljubljen u fudbal, lijepe žene, sambu i – sve zemlje bivše Jugoslavije, a naročito BiH! U njegovom domu nalaze se stotine knjiga o BiH, ali i o Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji i Crnoj Gori.

– Prvi put sam došao na Balkan 2005. godine. Posjetio sam Zagreb i tamo sam proslavio 20. rođendan. Sedam godina kasnije sam posjetio Banjaluku, potom i Sarajevo. Prijateljima stalno pričam o tim zemljama i gradovima u kojima sam bio i oni znaju mnogo o tome – kazao je Nejtan.

Godinama je skupljao sve informacije o zemljama bivše Jugoslavije, ali to, dodaje, nije bilo lako u godinama kada nije bilo interneta. Odlično poznaje ovdašnju muzičku scenu. Voli „Miligram“, „S.A.R.S.“ i „Dubiozu kolektiv“.

– U BiH sam bio tri puta i želim ponovo da se vratim, da još jednom vidim Sarajevo i Banjaluku. Dopada mi se mentalitet ljudi koji živi u BiH. Za mene su Sarajevo i Banjaluka druga kuća. Imam mnogo knjiga o BiH, a većinu sam kupio u jednoj sarajevskoj knjižari koja se nalazila blizu hostela u kojem sam odsjedao – istakao je Nejtan.

Goran Dakić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA