Sve više zahtjeva za istragom protiv saudijskog princa!

334

Organizacija za ljudska prava “Human rights watch” zatražila je od argentinskog tužilaštva da istraži ulogu saudijskog prestolonasljednika Mohamada bin Salmana u potencijalnim ratnim zločinima saudijske vojne koalicije u Jemenu i ubistvu novinara Džamala Kašogija.

U njihovom saopštenju se navodi da je organizacija podnijela podnesak tužilaštvu, u kojem navodi javna saznanja o navodnom kršenju međunarodnog zakona tokom sukoba u Jemenu, za koje bi saudijski prestolonasljednik mogao biti krivično odgovoran kao ministar odbrane Saudijske Arabije.

– U podnesku se naglašava i moguće saučesništvo saudijskog princa u mučenju i ubistvu saudijskih državljana, uključujući ubistvo novinara Džamala Kašogija – ističe se u saopštenju.

Iz organizacije dodaju da je podnesak poslat sudiji Arijelu Lihu, te da se zahtjev već razmatra.

Izvršni direktor organizacije “Human rights watch” Kenet Rot izjavio je da bi prisustvo saudijskog princa na sastanku “Grupe 20”, koji se ove sedmice održava u Buenos Ajresu, moglo da omogući argentinskim sudovima da zatraže nadoknadu za žrtve zlostavljanja koje ne mogu da traže pravdu u Jemenu ili u Saudijskoj Arabiji.

“Human rights watch” podsjeća da argentinski Ustav omogućuje univerzalnu nadležnost kada se radi o ozbiljnom kršenju ljudskih prava, kao što su mučenje i ratni zločini, što znači da bi osobe koje su za to odgovorne mogle biti krivično gonjene u Argentini, bez obzira na svoju nacionalnost ili na to gdje su ta djela počinjena.

Samit “Grupe 20” održaće se u Buenos Ajresu 30. novembra i 1. decembra.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA