Studentima iz RS omogućeno besplatno studiranje u Rusiji (VIDEO)

852

Studenti iz Srpske imaju priliku da se školuju na Državnom poljoprivrednom univerzitetu “Imperator Petar Prvi” u ruskom gradu Voronježu i to o trošku budžeta.

Ova saradnja traje već tri godine, a za to vrijeme preko programa razmjene u Voronježu se školovalo 13 studenata iz RS, dok je kroz ljetne škole prošlo više od njih 100.

Na razmjeni studenata na Voronješkom univerzitetu jedan semestar boravio je i student Poljoprivrednog fakulteta u Istočnom Sarajevu Nemanja Žarković. Za njega je ovo bilo nezaboravno iskustvo.

– Prelijepo vas prihvate, druženje je što se tiče same nastave, profesori su na visokom nivou, kvalitetni. Svi vam pomažu i profesori, i asistenti, i studenti, i svi su nekako sa vama tu, trude se. Ja sam imao tu priliku da boravim na ljetnoj školi, koja je trajala 15 dana i potom sam bio na razmjeni, slušao jedan semestar na njihovom Univerzitetu i svima bih preporučio, jer je to iskustvo koje se ne zaboravlja – rekao je student Poljoprivrednog fakulteta u Istočnom Sarajevu Nemanja Žarković.

Na Voronješkom univerzitetu kažu da mladi iz RS mogu da studiraju na osnovnim, master i doktorskim studijama. Mogu da ostvare sve uslove – od stipendija do studentskog doma. Trenutno na ovom univerzitetu studira 500 studenata iz svih krajeva svijeta.

– Za početak, ko ne zna ruski, postoji mogućnost godinu dana studije ruskog jezika. Za studente koji dolaze, strane studente, oni imaju na visokom nivou uslove i za život, studentski dom, sportski centar i ogroman broj gdje mogu učestvovati u studentskom životu – kazao je predstavik Univerziteta „Imperator Petar prvi“ Voronjež Igor Maksimov.

Na promociji studiranja u Rusiji, prisutni su imali priliku da pogledaju i petominutni film o gradu Voronježu. U zabavnom dijelu programa nastupio je ansambl Državnog poljoprivrednog univerziteta „Černozjomočka“, koji njeguje ruski tradicionalni ples i pjesmu. U RS, kažu, česti su gosti.

Voronješki poljoprivredni univerzitet među najboljim je u Rusiji. U klasi je prestižnih visokoškolskih ustanova na međunarodnom nivou. Studentima nudi sedam fakulteta iz različitih oblasti, koje su u vezi sa poljoprivredom.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA