Šta sve vodi do poremećaja štitne žlijezde?

375

Štitna žlijezda kontroliše mnogo procesa koji se odvijaju u našem organizmu, a kada ne funkcioniše kako treba onda provodi manje hormona nego što je tijelu potrebno. U tim situacijama ljudi primijete neugodne promjene u težini, raspoloženju i koži.

Stres ima jak efekat na cijeli organizam, te ako ste stalno pod stresom vaša štitna prestaje funkcionisati na normalan način, te proizvodi premalo ili previše hormona.

Ako ste ranije imali problema sa štitnom, stres može uzrokovati panične napade ili dugotrajni gubitak pamćenja.

Da biste smanjili rizik od ovakvih stvari, eksperti preporučuju minimalno osam sati sna, duže šetnje i različite vježbe. U nekim slučajevima se potrebno obratiti psihologu.

Štitna žlijezda reaguje i na nepravilnu ishranu, te ukoliko ne unosite dovoljno kvalitetnih masti ona reaguje na loš način. Zbog toga je potrebno jesti jaja, mliječne proizvode, meso, ribu i maslinovo ulje.

Pušenje ne utiče samo na naša pluća, ono takođe ima jak uticaj na štitnu žlijezdu. Naime, radi pušenja štitna proizvodi sve više hormona što vodi prema povećavanju ovog organa.

Sasvim je u redu započeti dan sa šoljom kafe, međutim striktno se zabranjuje često konzumiranje ovog napitka s obzirom da previše kofeina negativno utiče na štitnu žlijezdu.

Alkohol takođe igra veliku ulogu za zdravlje štitne žlijezde. Naime, zbog uticaja koji alkohol ima na štitnu neke žene imaju problema sa menstrualnim ciklusom dok muškarci pate od impotencije.

Ukoliko primijetite promjene na vašem organizmu, posjetite ljekara i provjerite vašu štitnu žlijezdu, te napravite novi program ishrane.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA