Šta piše u slovenačkoj tužbi protiv Hrvatske?

495

U novom broju Službenog lista Evropske unije objavljen je sažetak tužbe koju je slovenačka Vlada podnijela protiv Hrvatske zbog nesprovođenja arbitražnog rješenja o graničnom sporu, čime je predmet te tužbe prvi put postao javno dostupan u glavnim crtama, objavili su slovenački mediji.

Kako navode slovenačka agencija STA i javni RTV servis, slovenačka tužba odnosi se na kršenje evropske pravne stečevine jer Hrvatska ne poštuje odluku arbitražnog suda i odbija da implementira presudu arbitara, koju Slovenija smatra obavezujućom za obe strane.

Što sve piše u tužbi?

Slovenija u tužbi predlaže da sud EU u Luksemburgu konstatuje da je Hrvatska kršila članove 2 i 4 ugovora o Evropskoj uniji, uredbu o zajedničkoj ribolovnoj politici, šengenska pravila o kretanju osoba preko granice, te direktivu o uspostavi okvira za pomorsko prostorno planiranje, prenose slovenački mediji sumirajući predmet tužbe objavljen u Službenom listu EU.

Osim toga, Slovenija u tužbi navodi da Hrvatska “jednostranim nepoštivanjem” arbitražne presude odbija vladavinu prava kao osnovnu vrijednost EU, onemogućuje Sloveniji da sprovodi suverenost nad “nekim dijelovima njene teritorije”, a ujedno i krši “dužnost lojalne saradnje” s EU i Slovenijom u skladu sa 4. članom Ugovora EU-a.

U slovenačkoj tužbi, prenose mediji, navodi se da postupci Hrvatske “ugrožavaju ostvarivanje ciljeva EU, te jačanje mira, ciljeve i propise EU koji se odnose na teritoriju članica”, te da Hrvatska tako Sloveniji “onemogućava da na cijelom kopnenom i morskom teritorijom sprovodi pravo EU”.

Niz optužbi

Uz to, kompletna slovenačka tužba navodi da Hrvatska krši uredbu EU o zajedničkoj ribolovnoj politici i pravilo koje se primjenjuje od kraja 2017. godine, po kojima se dopušta da 25 ribarskih brodica svake od članica može imati slobodan pristup do teritorijalnog mora druge države, prema međunarodnom pravu.

U slovenačkoj tužbi se, između ostalog, navodi i to da Hrvatska Sloveniji onemogućava ostvarivanje prava u sklopu odredbe o ribolovnoj politici EU, da “sistematskim kažnjavanjem” slovenačkim ribarima onemogućava pristup vodama koje im je dodijelila arbitraža, a time krši i uredbu EU-a iz 2009. o kontrolnom sistemu nad ribarenjem u skladu s evropskom ribolovnom politikom, prenose slovenački mediji.

U tužbi se takođe navodi da hrvatski policijski brodovi “bez dopuštenja Slovenije” prate hrvatske ribarske brodove u moru koje je arbitraža dodijelila Sloveniji te da Hrvatska Sloveniji “ne dostavlja podatke o aktivnosti hrvatskih brodova u slovenačkim vodama”. Time Hrvatska Sloveniji onemogućava sprovođenje nadzora u vodama pod njenom suverenošću i jurisdikcijom, te ne poštuje ekskluzivne nadležnosti koje Slovenija, kao obalna država, ima u svom teritorijalnom moru, stoji u tužbi, prenose slovenački mediji.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA