Srušio spomenik heroju Končaru, pa mu slomio nogu

676

Muškarac koji je rano jutros u Splitu srušio spomenik narodnom heroju NOB-a, Radetu Končaru, čeka hiruršku intervenciju, nakon što ga je spomenik koji je rušio priklještio.

Šef odjeljenja traume u splitskoj bolnici, Bruno Lukšić izjavio je da je muškarac star 65 godina zadobio teške povrede i da ga čeka operativni zahvat.

– Nama je u ranim jutarnjim satima doveden pacijent s težom tjelesnom povredom, koji ima prelom određenog dijela tjela, nastao djelovanjem mehaničke sile – rekao je Lukšić, prenela je Hina.

Rekao je i da je stanje povređenog stabilno, ali da će biti podvrgnut operativnom zahvatu čime će povreda biti sanirana.

I dok gradske službe popravljaju štetu nastalu na spomeniku, policija je završila uviđaj i čeka oporavak muškarca kako bi sa njim obavila razgovor.

Rušenje spomenika Končaru najoštrije je osudila gradska uprava ocjenivši da je riječ o činu neodgovornog pojedinca koji ne izražava mišljenje građana „slobodnog i tolerantnog“ Splita.

– Vjerujemo da će nadležne institucije primjereno kazniti počinioca. Grad Split je jutros, po saznanju o ovom činu angažovao firmu koja će nakon policijskog uviđaja sanirati štetu i spomenik vratiti u prvobitno stanje – saopštila je uprava grada.

Predsjednik Udruženja antifašista i antifašističkih boraca Splita Josip Milat kaže da rušenje spomenika Končaru nije samo vandalski i necivilizacijski čin pojedinca.

– I malom djetetu je jasno da nekoliko hiljada srušenih, devastiranih i po nekoliko puta oskrnavljenih spomen obilježja antifašizmu, ne samo u Splitu, nije moguće svesti na djela neodgovornih pojedinaca – kazao je Milat.

Prema nekim informacijama, od posljednjeg rata u Hrvatskoj je srušeno više od 3 500 spomenika podignutih heroijima borbe protiv fašizma.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA