Srpska i Srbija osudile presudu Oriću: Nema pravde za žrtve!

491

Komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici, Naseru Oriću, i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću, Apelaciono vijeće Suda BiH izreklo je oslobađajuću presudu nakon obnovljenog postupka za ratne zločine počinjene u Srebrenici 1992. godine.

Žestoke kritike i osude javnih ličnosti Republike Srpske i Srbije nisu izostale.

***

Dodik: Oslobađajuća presuda Oriću najgora poruka srpskom narodu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da oslobađajuća presuda Naseru Oriću predstavlja najgoru poruku koju su srpskom narodu mogli da upute Sud BiH i BiH u cjelini, te da je krajnje vrijeme da se prestane sa omalovažavanjem Srba.

Dodik je podsjetio da je i ranije govorio da je to suđenje farsa i namješteno da bi zločinci, kakav je Naser Orić, dobili satisfakciju u vršenju zločina.

– BiH i institucije tipa Suda BiH loše su mjesto za Srbe – rekao je on i dodao da u BiH za ubijanje Srba nema nikakve odgovornosti.

Prema njegovim riječima, mnogo stvari u BiH je napravljeno da bi bilo protiv Srba i da bi se omalovažavao srpski narod.

Porodice srpskih žrtava ostale nijeme

Predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenice Branislav Vasiljević rekao je nakon izricanja oslobađajuće presude ratnom komandantu takozvane Armije BiH Naseru Oriću u Sudu BiH da su porodice srpskih žrtava ostale nijeme.

– Predstavnici boračkih i organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenice i Bratunca, te Saveza logoraša regije Birač prisustvovali su izricanju presude i nakon toga smo zaključili da je ne komentarišemo – rekao je Vasiljević.

Tuševljak: Sud BiH potrošio zadnju ratu kredita

Danas je Sud BiH potrošio kredit bez pokrića i kada budu mislili da su vratili zadnju ratu još uvijek će biti dužni prema srpskim žrtvama, rekao je Simo Tuševljak, član tima za istraživanje ratnih zločina iz Republike Srpske.

Janjić: U pravosudnim institucijama nema pravde za srpske žrtve

Osnovni razlog oslobađajuće presude ratnom komandantu takozvane Armije BiH Naseru Oriću je to što u pravosudnim institucijama BiH nema pravde za srpske žrtve, smatra tužilac u tom predmetu Miroslav Janjić.

– To je postalo potpuno očigledno i, kako sada izgleda, te pravde za Srbe neće ni biti. Nadležna tijela, mislim na Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH, treba da se dobro zapitaju da li je ovo to pravo pravosuđe BiH kakvo treba da bude: to da u sudnici Suda BiH nema niko iz Republike Srpske – rekao je Janjić.

On je naglasio da u sudnici Suda BiH nema ni žrtava, ni sudija, a ni tužilaca iz Republike Srpske.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti da optužnica nije sadržavala sve potrebne elemente da bi došlo do osuđujuće presude, Janjić tvrdi da odbrana ni na jedan način dokazima nije dovela optužnicu u pitanje.

– To je pokazano time što je prvostepena presuda donesena na prevaran način. Presuda koja je zasnovana na imaginarnom dokazu, koji ne postoji u fizičkom smislu i koji nije viđen na glavnom pretresu, više je nego prevara, i zato je kao takva ukinuta. Odlukom Apelacionog vijeća utvrđeno je da je donesena na prevaru – rekao je Janjić, ističući da nikako nije očekivao da presuda bude oslobađajuća.

Kasipović: Presuda pravi ozbiljan problem u funkcionisanju pravosuđa BiH

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je da oslobađajuća presuda Naseru Oriću pravi ozbiljan poremećaj i ozbiljne teškoće u funkcionisanju pravosuđa BiH.

– Presuda sasvim jasno pokazuje da se ovakvim postupanjem suda u tri vode pere biografija, ne samo Orića, nego i mnogih događaja koji su iza nas, a koji se užasavam. Užasavam se svakog zločina, a posebno ratnog i smatram da ovo pravi ozbiljan problem, prije svega, u nastojanju da se reformiše pravosudni sistem u BiH i da, možda, otvara pitanje zašto Savjet ministara nije usvojio inoviranu strategiju za procesuiranje ratnih zločina – istakao je Kasipović.

Prema njegovim riječima, ovakva presuda možda i otežava put BiH i prema EU jer se na ovaj način pokazuje da BiH nije spremna da se suoči sa svim pitanjima, prije svega, pitanjima procesuiranja ratnih zločina.

Savčić: Srpska da prestane da finansira pravosuđe BiH

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Milomir Savčić rekao je, nakon oslobađajuće Naseru Oriću, da Srpska treba da prestane da finansira institucije pravosuđa na nivou BiH.

– Ovakva presuda je dokaz da u BiH ne postoji Sud, pravosuđe niti pravda za Srbe i da je to sve postalo potpuno besmisleno – rekao je Savčić i dodao da oslobađajuća presuda Oriću predstavlja vrhunac nepravde i poniženja za srpski narod i Srbe ubijene tokom rata u BiH.

On je ocijenio da je krajnje neprihvatljivo da pravosuđe BiH oslobađa Nasera Orića za ratne zločine nad Srbima, iako je u Podrinju ubijeno oko 3 000 Srba za šta postoje brojni dokazi i izjave svjedoka.

Kojić: Presuda Oriću – poraz BiH i jednakosti građana pred zakonom

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Milorad Kojić, ocijenio je da današnja oslobađajuća presuda Suda BiH komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću predstavlja poraz BiH, poraz demokratije, pravde i jednakosti građana pred zakonom.

Kojić, koji je u prisustvu porodica žrtava novinarima u Istočnom Sarajevu rekao da je presuda Oriću katastrofalna, posebno imajući u vidu sve zločine koji su počinjeni nad Srbima u srednjem Podrinju.

– Ove ovdje porodice su čekale pravdu više od 20 godina i nisu je dočekale. Naser Orić se danas njima smijao u lice pred Sudom BiH, očigledno znajući da su određene bošnjačke politike, politike SDA, uticale na ovu presudu. Ovo je politička presuda i ona nije zasnovana na činjenicama i dokazima – naglasio je Kojić.

Socijalisti: Presuda Oriću – metak u srce BiH

Presuda kojom je Sud BiH oslobodio Nasera Orića odgovornosti za dokazano počinjene zločine nad Srbima u Srebrenici predstavlja zločin nad pravosudnim sistemom i metak u srce BiH koja je posljednjih 20 godina živjela na aparatima, poručili su iz Socijalističke partije.

– Ovom presudom napisana je jasna i nedvosmislena oporuka BiH kao državnoj zajednici. Sa žalošću moramo da konstatujemo da je ugašena i posljednja nada da se BiH kao državna zajednica može graditi na povjerenju među narodima, jer Srbi više nemaju povjerenje u institucije BiH – ističe se u saopštenju.

PDP: Neprofesionalnost i selektivan pristup pravdi u BiH

Oslobađajuća presuda ratnomOriću i Muhiću ponovo dokazuje neprofesionalnost, politički rad i selektivni pristup pravdi u BiH, saopšteno je iz PDP-a.

– Sramotno je što je prvenstveno Orić, čovjek odgovoran za stradanje velikog broja Srba u Podrinju, ponovo oslobođen, čime je povjerenje u pravosudne institucije po ko zna koji put doživjelo krah – navodi se u saopštenju.

PDP dodaje da je ovim potvrđeno da za zločince nema kazne, a za ubijene i mučene Srbe pravda ovdje nije dostižna.

Kovačević: Presuda Oriću zločin nad pravdom

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević izjavio je da oslobađajuća presuda Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću predstavlja zločin nad pravdom i zdravim razumom.

Kovačević je ocijenio da je evidentno da je Sud BiH preuzeo identičnu matricu od Haškog tribunala.

– U budućim pokoljenjima srpskog naroda će za nekog ko je potpuno pristrasan i neobjektivan govoriti da je objektivan kao Haški tribunal i Sud BiH. Sve ovo u potpunosti potvrđuje nepovjerenje Republike Srpske u neustavne pravosudne institucije BiH. Srpska će na to imati adekvatan odgovor – naglasio je Kovačević.

Govedarica: Pravda za Srbe ne postoji

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica izjavio je da oslobađajuća presuda Oriću predstavlja konačan dokaz da u BiH pravda za Srbe ne postoji.

– Ko će i kada odgovarati za srpske žrtve? Ko će odgovarati za poklane Srbe, silovane Srpkinje i pobijenu srpsku djecu? Očigledno niko, jer je pravda u rukama politike, a ne u rukama prava – naveo je Govedarica.

On je naglasio da se Oriću moralo suditi na osnovu onoga što je učinio, a ne na osnovu toga kojem narodu pripada, jer je svaki drugi kriterijum nova uvreda za srpske žrtve, saopšteno je iz SDS-a.

– Srpske žrtve zaslužuju i mir i pravdu, a to ne mogu da imaju dok su na slobodi oni koji su odgovorni za njihovu smrt – rekao je Govedarica.

Rajilić: Orićevi zločini poznati cijelom Balkanu osim pravosuđu BiH

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić smatra da svi srpski predstavnici treba da napuste Sud i Tužilaštvo BiH zbog oslobađajuće presude ratnom komandantu takozvane Armije RBiH Naseru Oriću.

– Sve srpske sudije i tužioci treba da napuste institucije pravosuđa u BiH, pa neka ih onda vodi i savjetuje američka Ambasada u BiH, kao što je to radila i do sada – rekla je Rajilićeva.

Organizacija starješina VRS: Pokrenuti postupak referenduma o Sudu BiH

Institucije Republike Srpske i politički subjekti moraju ponovo pokrenuti postupak referenduma o Sudu BiH i zatražiti poništavanje svih presuda koje je ovaj sud do sada izrekao, ocijenila je Organizacija starješina Vojske Republike Srpske.

Iz Organizacije starješina saopšteno je da je Predsjedništvo te organizacije zapanjeno odlukom Apelacionog vijeća Suda BiH da ratni komandant 28. divizije takozvane Armije BiH Naser Orić i Sabahudin Muhić budu oslobođeni optužbe za ratni zločin nad pripadnicima srpskog naroda u Srebrenici.

Dačić: Presuda Oriću – poruka da je legitimno ubijati Srbe

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je poruka oslobađajuđe presude Naseru Oriću da je legitimno ubijati Srbe.

– Već su svi zločinci praktično oslobođeni. I na Kosovu i Metohiji, uključujući Ramuša Haradinaja, Fatmira LJimaja, i zločinci u BiH sa Naserom Orićem na čelu, u Hrvatskoj, gde su oslobođeni odgovornosti za `Oluju`, koja je bila najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata – rekao je Dačić.

Vulin: Za ubijene Srbe nema pravde

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ocijenio je da je današnja oslobađajuća presuda komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću dokaz da za hiljade ubijenih Srba u Podrinju nema pravde, a ni poštovanja, kao i da za bol njihovih porodica nema saosjećanja ni razumijevanja. On je naveo da će oslobađanjem Orića odgovornosti biti oslobođeni svi koji su ubijali Srbe, prenijeli su beogradski mediji.

Vulin je rekao da je oslobađanje Orića ruganje njegovim žrtvama i vrijeđanje njihove uspomene, kao i poruka Srbima da njihovi životi i njihove smrti manje vrijede od onih drugih naroda.

– Presuda će produbiti jaz među narodima u BiH i tako će Orić nastaviti da preti ponavljanjem zla za koje nije kažnjen. Sramno – istakao je Vulin.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA