Smog prekrio Nju Delhi (FOTO)

398

Gust smog prekrio je Nju Delhi, a kvalitet vazduha pogoršao se na opasan nivo poslije proslave hinduističkog festivala Divalija, kada je desetine hiljada ljudi palilo petarde.

Škole su zatvorene za praznik, pa su mnoga djeca ostala u kućama da izbjegnu zagađenje vazduha koje je dostiglo do 681 sitnih čestica u Nju Delhiju, sa 200 prethodnog dana. Ta količina je dvadeset puta viša nego što Svjetska zdravstvena organizacija smatra bezbjednom.

Vlada navodi da je jako zagađenje rezultat paljenja poljoprivrednog zemljišta i vatrometa.

Indijski institut za tropsku meteorologiju saopštio je da se očekuje da će pojačan vjetar razrijediti zagađenje za dva do tri dana.

Mnogi koji su slavili oglušili su se o naređenje Vrhovnog suda da se pali vatromet ili petarde dva sata u srijedu uveče i da mogu da se proizvode ili prodaju samo petarde koje manje zagađuju vazduh.

Indijske vlasti pokušale su da smanje prašinu polivanjem mnogih kvartova i izdavanjem naređenja graditeljima da prekriju građevinske lokacije. Elektrane na ugalj u glavnom gradu Indije su zatvorene.

Ministarstvo saobraćaja provjerava da li autobusi koji ulaze u region imaju odgovarajuće dokumente o izduvnim gasovima. Vlada je zabranila dizel vozila starija od 10 godina, a u srijedu je zabranila ulaz dizel vozila od 8. do 10. novembra da bi kontrolisala nivoe zagađenja. Dozvoljava se samo onim dizel kamionima koji donose hranu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA