Sejfudin Tokić i Adnan Bajrić oslobođeni optužbi!

547

Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta, kao prvooptužni, i Adnan Bajrić, kao drugooptuženi, oslobođeni su optužbe za krivično djelo rasne, vjerske i nacionalne mržnje zbog isticanja zastave takozvane Republike BiH s ljiljanima 22. maja 2015. godine u Banjaluci.

Tokić je na izricanje presude došao u košulji na čijoj kragni je bio jasno istaknut grb sa ljiljanima.

Kako je objasnila sudija Radmila Medaković, optuženi su oslobođeni jer u novom Krivičnom zakonu RS, koji je donesen 2017. godine djelo koje im se stavalja na teret ne postoji. Ta činjenica, dodala je sudija, promakla je i Tužilaštvu i odbrani, javlja ATV.

– Nema sumnje da se pomenuti događaj desio i da su obojica optuženih izvršili djelo koje je navedeno u optužnici. Posao suda, kada se utvrdi da su radnje izvršene, što dokazuju i snimci koji su prezentovani, je da utvrdi da li je moguće norme materijalnog prava primijeniti na situaciju koja se desila. Sama zakonska odredba krivičnog djela koje se optuženima stavlja na teret, a to je izazivanje vjerske i nacionalne mržnje, u Krivičnom zakoniku Republike Srpske iz 2017. godine ne postoji – objašnjava ona.

Sudija je istakla da se od početka do završnog ročišta optuženima stavljalo na teret da su iz torbe izvadili i razvili ratnu zastavu tzv. Armije BiH, a da je tek na završnom ročištu tužilac precizirao da se radi o zastavi Republike BiH. Presuda je, kaže Tokić, putokaz da se riješimo nacionalnih isključivosti i satanizacije simbola koji, kaze, predstavljaju, 1000-godišnju tradiciju BiH.

– Uvijek, na svakom mjestu, sa ponosom ću isticati grb i zastavu sa ljiljanima, jer je to simbol slobode, ljudskog dostojanstva i antifašističke borbe bosanskoghercegovačkih patriota u periodu 1992-95.godine – kaže Tokić.

Sličnog stava je i drugooptuženi Bajrić.

– Dugo je trajalo, puno je koštalo, nanijelo mi je štetu u kontekstu biznisa, sporta i drugih aktivnosti. Međutim, ne kajem se. Opet bih. Opet ću, jer to je moje pravo, ovo je moj grad, moja domovina – rekao je Bajrić.

Za Milomira Savčića, predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske, više nije pitanje zakona da li će biti sankcionisani ljudi poput Sejfudina Tokića i Adnana Bajrića zbog izazivanja rasne, vjerske i nacionalne mržnje, ali da će takvo učestalo ponašanje njima sličnih sigurno izazvati reagovanje u Republici Srpskoj.

Savčić ističe da ovakvo neprimjereno ponašanje Tokića i Bajrića predstavlja klasičnu provokaciju. Savčić je upitao šta bi se desilo da se neko od Srba pojavi u Sarajevu sa srpskim obilježjem – grbom Nemanjića koji oni nazivaju kokardom.

Iz Udruženja žena žrtava rata podsjetili su da se incident dogodio tokom polaganja vijenaca na Spomenik 12 beba u centru Banjaluke, što je kako kažu, predstavljalo provokaciju prema srpskom narodu.

Tokić je rekao da je namjera konferencije i razvijanje zastave tzv. Republike BiH u centru Banjaluke da predoče određenim politički strukturama BiH da je, kako je rekao, tzv. Republika BiH postala punopravna članica UN, bez entiteta, kantona, i sa građanskim ustavom. Tokić kaže da će se sa političkog aspekta i dalje boriti za takvu BiH.

Jedini komentar optuženih na izrečenu presudu u sudnici bila je njihova molba da im bude vraćena sporna zastava jer ona za njih ima veliku emocionalnu vrijednost, tačnije za Adnana Bajrića jer kako je objasnio pod tom zastavom je održana “dženaza za njegovog amidžu”. Sudija je odgovorila da će im to biti vraćeno ukoliko ne bude drugostepenog postupka.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA