Savjet ministara: Priština da hitno ukine takse na robu iz BiH

420

Savjet ministara zatražio je danas od tzv. Kosova da hitno ukine takse na robu iz BiH, jer su u suprotnosti sa CEFTA sporazumom.

Na sjednici je zaključeno da Evropska komisija treba hitno da se uključi u rješavanje ovog problema i da BiH, za sada, neće razmatrati mogućnost uvođenja kontramjera, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Savjet ministara je razmotrio informaciju o uvođenju carina za uvoz proizvoda iz BiH na samoproglašeno Kosovo.

Vlada tzv. Kosova donijela je odluku o uvođenju carina od 100 odsto na proizvode iz BiH i centralne Srbije, ali BiH nije o tome zvanično obaviještena, nego je odluka objavljena na veb stranici nadležnog kosovskog ministarstva, podsjeća se u saopštenju.

Savjet ministara donio je na današnjoj sjednici odluku o ponavljanju količina tarifnih kvota u 2018. godini koje se odnose na uvoz sirovog šećera od šećerne trske za rafinisanje.

Savjet ministara je, u skladu sa Zakonom o carinskoj tarifi, izašao u susret zahtjevima domaćeg proizvođača, jer su količine tarifnih kvota za repromaterijale, koji se ne mogu nabaviti po prihvatljivim cijenama na domaćem tržištu, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, sredinom septembra iskorištene više od 50 odsto.

Sva nabavljena roba u okviru uvoznih kvota podliježe strogom carinskom nadzoru krajnje upotrebe.

Savjet ministara donio je odluku o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH za sljedeću godinu.

Donošenjem ove odluke kvalitetnije se zadovoljavaju potrebe tržišta rada u BiH, a da pri tom nije ugrožena ponuda domaće radne snage, te se obezbjeđuje veća kontrola tržišta rada i smanjenje rada na crno, navedeno je u saopštenju.

Ukupna godišnja kvota radnih dozvola za produženje i novo zapošljavanje stranaca u BiH u 2019. godini iznosi 1 570, od čega se na Federaciju BiH odnosi 880, Republiku Srpsku 600 i Brčko distrikt 90 radnih dozvola.

Uvažavajući stanje na tržištu rada u BiH, za 2019. godinu se neće određivati kvote za sezonsko zapošljavanje.

Broj radnih dozvola koje se mogu izdati za produženje već izdatih radnih dozvola iznosi 975, od toga za Federaciju BiH 535, za Republiku Srpsku 400 i za Brčko distrikt 40.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA