Šarović: Ne razmišljamo o kontramjerama za tzv. Kosovo

580

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da Bosna i Hercegovina u ovom trenutku ne razmišlja o kontramjerama prema samoproglašenom Kosovu, te da će ostaviti prostor da povuče najnoviju odluku koja podrazumijeva porez od deset odsto na uvoz robe iz BiH i Srbije.

On smatra da mjere kosovske vlade nisu “zaštitne” već predstavljaju odustajanje od Sporazuma o slobodnoj trgovini zemalja centralne Evrope (CEFTA).

– U stalnom smo dijalogu sa Sekretarijatom CEFTA, ali i sa Srbijom. Mjere Prištine se ni na koji način ne mogu opravdati – rekao je Šarović.

Potpredsjednik tzv. kosovske vlade Enver Hodžaj ponovio je da mjere ostaju na snazi, istakavši da Beograd sprovodi “prljavu i koruptivnu kampanju protiv kosovske državnosti”, a spoljnu politiku BiH nazvao je “produženom politikom Beograda”.

U Spoljnotrgovinskoj komori BiH ocjenjuju da ovo opterećenje mnogi izvoznici neće moći priuštiti, zbog čega će morati tražiti druga rješenja. Navode da je BiH lani na Kosovo izvezla raznu robu vrijednu 163,56 miliona KM.

Generalni direktor preduzeća “Alpro” iz Vlasenice Vladan Nastić kaže da će izvoznici biti primorani da podignu cijene jer je deset odsto preveliko povećanje da bi ga prihvatili na svoju štetu.

– To će ići na teret kupaca, što će naše izvoznike učiniti nekonkurentnim na tamošnjem tržištu – rekao je Nastić.

Sekretar Udruženja poljoprivrede, vodoprivrede i ribarstva pri Privrednoj komori RS Slavko Stevanović kaže da će, kada su u pitanju prehrambeni proizvodi, najveću štetu pretrpjeti izvoznici brašna. Istakao je da je Srpska za devet mjeseci ove godine na Kosovo izvezla prehrambenu robu vrijednu 5,8 miliona KM.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA