SAD: Migranti stigli na granicu

344

Više od 4 000 migranata stiglo je u Tihuanu, grad na sjeverozapadu Meksika na granici sa SAD, a vojska je dobila naredbu da reaguje, ako za tim bude potrebe.

Samo je juče autobusima ili pješice više stotina migranata porijeklom iz Srednje Amerike stiglo do meksičko-američke granice. Prihvatni centri su puni i određeni broj migranata smješten je u improvizovane kampove u okolini.

Hranu im dijele aktivisti i predstavnici vjerskih organizacija. Lokalne vlasti su saopštile da je od 4 000 migranata, koliko ih trenutno ima u gradu, 400 djece.

Većina migranata namjerava da podnese zahtjev za azil u SAD, ali bi na razmatranje svog slučaja mogli da čakaju i više od godinu dana.

Američki ministar odbrane Džejms Matis saopštio je da mu je Bijela kuća dala ovlašćenje da vojskom brani carinike i graničare na granici s Meksikom.

Mediji navode da to znači da će Matis imati ovlašćenje da u slučaju nasilja ili drugih incidenata na granici pošalje vojsku koja bi branila osoblje i hapsila migrante.

Matis je rekao da vojska neće preuzimati ovlašćenja organa reda, i da bi migranti bili zadržani samo nekoliko minuta ili sati, ali je dodao da će imati ovlašćenja da otvori vatru, ako je to neophodno.

Vojska bi intervenisala na američkoj jugozapadnoj granici samo u slučaju specifičnog zahtjeva Ministarstva unutrašnje bezbjednosti, objasnio je Matis.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA