Rusija počinje žestoku borbu s Facebookom i Googleom

300

Rusija planira da nametne strože novčane kazne tehnološkim firmama koje ne poštuju ruske zakone, kažu za tri izvora upućena u te planove. Time je podignut nivo borbe Kremlja sa globalnim tehnološkim divovima poput Facebooka i Googlea.

Tokom posljednjih pet godina Rusija je uvela strože zakone za regulaciju interneta, kojima se zahtijeva da pretraživači brišu neke rezultate pretraživanja, da usluge za slanje poruka dijele svoj ključ za šifrovanje sa bezbjednosnim službama te da društvene mreže pohranjuju lične podatke ruskih korisnika na servere unutar zemlje.

Planovi za uvođenje oštrijih kazni navedeni su u dokumentu koji je za konsultacije pripremila vlada ruskog predsjednika Vladimira Putina, a koji je poslat firmama i korporacijama te industrije da bi dobili povratnu informaciju, kažu tri izvora upoznata sa nacrtom tog dokumenta.

Spremaju im brutalne novčane kazne

Trenutno jedini alat koji Rusija ima na raspolaganju, kako bi osigurala sprovođenje zakona, su novčane kazne, koje su obično teške tek nekoliko hiljada dolara, ili blokada uvredljive internet usluge, što je opcija prožeta nizom tehničkih poteškoća.

Sada se predlaže da firma koja ne ispoštuje zakonska pravila podliježe novčanoj kazni u vrijednosti od jedan odsto godišnjeg prihoda te firme u Rusiji, prema izvorima i kopiji dokumenta koji su Rojtersovi novinari pregledali. Kremlj nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Predstavnik regulatora državnih telekomunikacija Roscomnadzora Vadim Ampelonskij izjavio je da ne može ništa komentarisati jer ta agencija nije bila uključena u izradu zakona.

Ruski regulator Roscomnadzor već je nekoliko puta optužio Facebook i Google da se ne pridržavaju ruskih zakona. Poslije toga , blokirao je pristup LinkedInu 2016. godine, a pokušao je to da uradi u aprilu i usluzi za šifrovano slanje poruka Telegram.

Googleov predstavnik u Rusiji odbio je da komentariše optužbe ili prijedlog novih novčanih kazni, kao i direktori Facebooka i Telegrama.

Baš kao i zakonodavci i funkcioneri u SAD-u i EU, Rusija se bori s izazovom na koji način ograničiti snagu tehnoloških kompanija koje su prikupile veliko bogatstvo i ogromne baze podataka.

Trenutna maksimalna kazna je oko 10 000 dolara

Prijedlog nametanja plaćanja kazni u visini od jedan odsto godišnjeg prihoda ostvarenog u Rusiji može dovesti do znatnih novčanih kazni. Na primjer, Googleova ruska filijala u 2017. godini imala je prihod od 45,2 milijarde rubalja (687 miliona dolara), prema SPARK bazi podataka koja prikuplja podatke iz poslovnih registara.

Prema predloženim izmjenama i dopunama, tehnološke firme bi moglebi se više puta teretiti novčanim kaznama, za svaki put kad se utvrdi da su počinile prekršaj.

Poređenja radi, prema sada važećem zakonu, maksimalna kazna s kojom se Google u Rusiji može suočiti oko trenutno aktuelnog slučaja je 700 000 rubalja (10 595 dolara). Taj slučaj odnosi se na optužbe da Google, u vlasništvu firme Alphabet Inc., nije udovoljio zahtjevima za uklanjanje rezultata pretraživanja određenih organizacija čije su aktivnosti u Rusiji zabranjene.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA