Rešićeva: U Strazburu prezentovanje stanja u lokalnim zajednicama Srpske

539

Na 35. Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope, koji je danas počeo u Strazburu, biće prezentovano šta je to Srpska uradila kada je riječ o lokalnoj samouporavi, te kakvo je stanje u lokalnim zajednicama, rekla je Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

– Biće riječi i o pravima i obavezama izabranih zvaničnika, odnosno o odgovornosti načelnika i odbornika u lokalnim zajednicama jer je Republika Srpska 2016. godine donijela Zakon i lokalnoj samoupravi i vrlo aktivno ćemo učestvovati u radu Kongresa – istakla je ona.

Rešićeva, koja je zamjenik šefa delegacije BiH, kaže da će Kongres obilježiti upravo rasprava o stanju u lokalnoj samoupravi u Evropi, s obzirom na to da se obilježava 30 godina od usvajanja Evropske povelje za lokalnu samoupravu.

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope ustanovljen je 1994. godine, a čine ga 291 predstavnik i 291 zamjenik, birani direktno za lokalne ili regionalne vlasti, te zvaničnnici koji su njima direktno odgovorni.

Glavni cilj Kongresa je da obezbijedi učešće lokalnih i regionalnih vlasti u procesu evropskoga ujedinjenja i u radu Savjeta Europe.

Jedan od najvažnijih zadataka jeste promocija lokalne i regionalne demokratije i jačanje prekogranične i međuregionalne saradnje u proširenoj Evropi.

Kongres se bavi svim političkim pitanjima koja se tiču lokalnih i regionalnih vlasti, posebno pitanjima lokalne i regionalne autonomije, urbanizma i prostornog uređenja, zaštite okoline, kulture, prosvjete, socijalnih službi i zdravstva.

Kongres će trajati do četvrtka, 8. novembra.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA