Reggae muzika, čiji su lagani ritmovi i melodije postali poznati širom svijeta zahvaljujući muzičarima poput Boba Marlija, uvrštena je danas na UN-ovu listu globalnog kulturnog blaga.

UNESCO, agencija UN za kulturu i nauku, dodala je ovaj žanr na listu “neprocjenjivog kulturnog nasljeđa” koje je potrebno štititi i promovisati.

– Doprinos reggae muzike diskursu o pitanjima nepravde, otpora, ljubavi i čovječnosti naglašava njenu elementarnu dinamičnost, koja je istovremeno umna, društveno-politička, senzualna i duhovna – saopšteno je iz UNESCO.

U tekstu se dodaje da je reggae na svom početku bio “glas marginalizovanih”, a sada se ta muzika svira i prihvata u širim društvenim slojevima, uključujući različite polove, etničke i vjerske grupe.

Jamajka je prijavila reggae na UNESCO listu ove godine na sastanku agencije na ostrvu Mauricijus, gdje je razmatrano 40 prijedloga, prenio je AFP.

Reggae muzika nastala je krajem 60-ih iz jamajčanskih ska i rokstedi stilova, a bila je podložna i uticaju američkog džeza i bluza.

Ovaj muzički stil brzo je postao popularan u SAD i Velikoj Britaniji, gdje su se mnogi jamajčanski imigranti doselili u godinama poslije Drugog svjetskog rata.

Reggae često opisuju kao muziku ugnjetavanih, a stihovi se bave društven-opolitičkim pitanjima, zatvaranjima i nejednakošću.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA