“Razmotrićemo mogućnost otvaranja službe nacionalne bezbjednosti”

527

Dosadašnje mjere Vlade RS koje se odnose na migrante dale su razultate, a nivo BiH nije radio u korist Republike Srpske i BiH kada je riječ o ovom problemu.

Rekao je ovo predsjednik RS Milorad Dodik nakon današnjeg sastanka Koordinacionog tijela za praćenje ilegalnih migranata preko teritorije Republike Srpske. Na sastanku je utvrđeno da je u Republici Srpskoj neophodno u narednom periodu usvojiti zakonska rješenja da bi se ona dodatno zaštitila kada je riječ o migrantima.

– Novim zakonskim rješenjima ili izmjenama postojećih potrebno je dati nova ovlašćenja policiji. U narednom periodu trebalo bi da bude formiran rezervni sastav policije. U narednih nekoliko dana razmisliću i o formiranju službe nacionalne bezbjednosti jer Republika Srpska od Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH nema koristi – rekao Dodik i dodao da će od nadležnih isntitucija na nivou BiH tražiti da više nikome ne daju azil jer je u najavi 20 000 zahtjeva za izdavanje azila.

Premijer Srpske Željka Cvijanović rekla je da nema pouzdanih podataka o broju migranata, što je ogroman problem. Ona je navela da je u kantonima u kojima su migranti prouzrokovan niz zdravstvenih i bezbjednosnih problema.

Sastanku u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske prisustvovali su i ministar pravde Anton Kasipović, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić, ministar za izbjeglice i raseljena lica Davor Čordaš i direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA