Rast privrede u BiH i dalje nedovoljan

313

Rast privrede u BiH i dalje je nedovoljan, potvrđuje i najnoviji izvještaj Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja je snizila procjene ekonomskog rasta u BiH navodeći da će BDP u ovoj godini porasti za tri odsto, dok je ranije ove godine prognozirala da će iznositi 3,3 odsto.

Podaci iz tog dokumenta govore da su usporene reforme uzrok slabijeg ekonomskog rasta, a uprkos najavi da BiH iduće godine očekuje ekonomski rast od 3,5 odsto, EBRD upozorava da bi pojedina dešavanja mogla usporiti napredak.

– Javne institucije će uz infrastrukturu biti podrška rastu u narednom periodu. Ipak, neizvjesnost povezana sa rezultatima opštih izbora ostaje važan rizik za moguće kretanje unazad. Reforme su usporile u susret opštim izborima, a posljednji pregled Programa Međunarodnog monetarnog fonda je na čekanju zbog zabrinutosti u vezi sa novim prijedlozima za potrošnju u oba entiteta – naveli su u EBRD-u.

Član Udruženja ekonomista RS SWOT Predrag Duduković ističe da su prognoze o rastu BDP-a uvijek mnogo optimističnije na početku godine, te da često situacija nije takva na kraju.

– Posljednjih godina rast BDP-a se kreće oko tri odsto i to je nedovoljno, jer mi nismo visokorazvijena zemlja gdje bi to bilo normalno. Da bismo mi nekako sustizali razvijene zemlje i imali drugačiju sliku ekonomskog rasta, taj procenat bi trebalo da bude minimalno pet – rekao je Duduković.

Naglašava da je neophodna stabilizacija političke situacije kako bi privukli što više investitora, koji bi imali neku garanciju da kapital koji ulažu u ove prostore neće propasti.

– Treba raditi na poboljšanju poslovnog ambijenta, jer jedino rast realnog sektora može dovesti do značajnijeg rasta bruto domaćeg proizvoda – istakao je Duduković.

Glavni pokretači

Ekonomisti EBRD-a navode da je u 2018. godini nastavljen umjeren rast jer je privreda u prvom polugodištu porasla za 2,9 odsto u odnosu na godinu ranije.

– Usluge, a naročito domaća trgovina, i dalje su glavni pokretač rasta, podržane privatnom potrošnjom. Vidljiv je napredak u industriji, a nivo investicija se oporavio nakon usporavanja u prošloj godini usvajanjem zakona o povećanju akciza na gorivo, čime je otvoren put za nastavak finansiranja infrastrukture – naveli su iz EBRD-a.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA