Rajko Kulaga ostaje na čelu Zadružnog saveza RS

362
Rajko Kulaga

Na nedavno održanim redovnim izborima za predsjednika Zadružnog saveza RS izabran je Rajko Kulaga, inžinjer poljoprivrede iz Dervente.

Iako je za ovu funkciju bio zainteresovan i dosadašnji ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Stevo Mirjanić, o čemu je portal SrpskaCafe nedavno pisao, kako nezvanično saznajemo, on se ipak povukao “jer mu se nije svidjela reakcija javnosti na takvu mogućnost”.

Inače, Rajko Kulaga je izabran treći put u nizu na ovu funkciju i na čelu Saveza nalazi se od 2009. godine. Iako je, kako kaže, u dva dosadašnja mandata urađeno mnogo, naročito po pitanju uspostavljanja partnerskih odnosa sa zakonodavnom i izvršnom vlasti Republike Srpske, posebno sa resornim Ministarstvom za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, kao i sa lokalnim zajednicama, privrednim i naučnim institucijama iz sfere poljoprivrede, nevladinim sektorom i zadružnim savezima Srbije, Vojvodine, Slovenije, Hrvatske i Makedonije, pred rukovodstvom i dalje stoji dosta izazova.

Među prvima je konstituisanje novih organa Saveza i pokretanje aktivnosti za izradu Programa zadružnog razvoja 2019-2025, te ažuriranje Registra zadruga Republike Srpske i zadružne statistike.

– U novom mandatu osnovni programski cilj je izrada i donošenje strateškog akta Programa zadružnog razvoja Republike Srpske za period 2019. – 2025. sa ciljem uspostavljanja zadružnog sektora Srpske na novim osnovama, prilagođenim zahtjevima zadrugara i razvoja poljoprivrede u cjelini. Programom će se, između ostalog, definisati mehanizmi za rješenje pitanja zadružne imovine, kako u zadrugama registrovanim po ranijem zakonodavnom okviru, tako i zadruga registrovanih u skladu sa Zakonom o poljoprivrednim zadrugama RS, naglašava novi-stari predsjednik, dodajući da će se nastaviti provođenje zadružnih revizija, te podrška registraciji novih zadruga i poslovnim aktivnostima članica Saveza. Program će se izraditi uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Poboljšanje zakonodavnog okvira za poslovanje zadruga, definisanje mjera podrške zadrugama kroz podsticajna sredstva i subvencije na svim nivoima vlasti, takođe su neki od bitnih prioriteta u novom mandatu.

– Radićemo na jačanju proizvođačkih i prerađivačkih kapaciteta u zadrugama i njihovom umrežavanju, te na institucionalnom jačanju sektora i Saveza kao krovne institucije zadružnog sektora Republike Srpske. Želimo jačati mehanizme zadružne revizije i unapređenja sistema zadružne statistike, te intezivirati promotivne aktivnosti i veću vidljivost u medijima, sve u cilju stvaranja poslovnog ambijenta za organizovanje i poslovanje zadruga prema zahtjevimu tržišta uz primjenu međunarodno priznatih zadružnih principa po ugledu na uspješne zadruge iz okruženja i svijeta – zaključuje Kulaga.

Zadovoljan je i sastankom poljoprivrednika sa mandatarom za sastav nove Vlade RS Radovanom Viškovićem na kome je rečeno da je zaštita domaće poljoprivredne proizvodnje strateški važna, te da bi u narednom periodu trebalo raditi na razvojnim projektima, uvezivanju ključnih sektora i restrukturisanju poljoprivrede radi postizanja što boljih efekata od poljoprivredne proizvodnje u Srpskoj.

Zadružni savez Republike Srpske osnovan je 1999. godine kao nezavisna, interesna i stručna poslovna nevladina organizacija radi unapređivanja djelatnosti zadruga i zaštite njihovih zajedničkih interesa, a danas broji oko 60 članica – poslovno aktivnih zadruga registrovanih u skladu sa Zakonom o poljoprivrednim zadrugama Republike Srpske.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA