Prvo izdanje dvodnevne konferencije Film Forum Banjaluka, posvećeno razvoju filmske industrije u BiH, otvoreno je u četvrtak 29. novembra u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel, a na njoj učestvuju filmski profesionalci iz regiona, producenti i distributeri.

Zoran Galić, organizator i producent Vizart filma iz Banjaluke, naveo je da smo posljednjih dvadeset godina svjedoci velikih promjena u načinu finansiranja, proizvodnje i distribucije filmova u Evropi.

– Ovom konferencijom želimo da to iskustvo novog pristupa predstavimo filmskim autorima i producentima iz Banjaluke i BiH. Vjerujem da će nova poznastva proizvesti nove koprodukcije i da ćemo kroz Film Forum Banjaluka pokrenuti ovu važnu granu kreativne industrije – istakao je on.

Galić je dodao da su organizovali pet panela u dva dana, koji će obuhvatiti teme o filmskim fondovima, dokumentarnim filmovima, prvom filmu i alternativnoj distribuciji.

Osvrćući se na ulaganje u filmsku industriju, Galić je rekao da Slovenija godišnje u film ulaže 11 miliona evra, Hrvatska devet miliona evra, Srbija je ulaganja povećala sa sedam na devet miliona evra, Crna Gora u ovu sferu ulaže oko dva i po miliona evra, a Makedonija za filmsku industriju izdvaja šest miliona evra.

– BiH ima različite izvore finansiranja filma, ali u svakom slučaju ulaže mnogo manje nego što ulažu druge države. Republika Srpska ima jedan mali fond od 100.000 KM – rekao je Galić.

Tanja Đaković, pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske, smatra da Srpska ima potencijal u oblasti kinematografije koji se ogleda u mladom i školovanom kadru.

– Svjesni smo činjenice da je kinematografija u Republici Srpskoj u povoju, ali isto tako smatramo da imamo potencijal i iz tog razloga smo izdvojili sredstava da podržimo konferenciju, te da od filmskih profesionalaca pokupimo dobre prakse i podstaknemo razvoj ove industrije u Srpskoj – kazala je ona i dodala da Republika Srpska ima pravni okvir i da postoji Zakon o kinematografiji kojim se predviđa i Centar za razvoj i unapređivanje kinematografije.

Konferenciju je podržao i Grad Banjaluka, a gradonačelnik Igor Radojičić je kazao da je Banjaluka, kao kandidat koji je ušao u finale takmičenja za Evropsku prestonicu kulture 2024, izuzetno zainteresovan za razvoj svih grana kulture i dodao da je prilično rijetka prilika da se u Banjaluci razgovara o filmu na ovakav način, s obzirom da produkcija nije razvijena na ovim prostorima.

– Grad Banjaluka, kao kandidat koji je ušao u finale za izbor Evropske prestonice kulture, izuzetno je zainteresovan za razvoj svih grana kulture – rekao je Radojičić.

Radojičić je istakao da će se Banjaluka u narednim godinama najviše fokusirati na dvije linije, od kojih je jedna ulaganje u infrastrukturu za kulturu – od najvećeg projekta za multifunkcionalnu kongresnu konferencijsku dvoranu, pa do manjih prostora širom grada koji treba da omoguće decentralizaciju kulture i odvijanje kulturnih dešavanja na različitim mjestima, dok se druga linija odnosi na projektno finansiranje.

Tokom dva dana foruma, paralelno sa panelima, kojih ima pet, planirane su i tri radionice sa mladim filmskim autorima, glumcima i producentima na teme izazova i mogućnosti prilikom produkcije dokumentarnih filmova i kastinga.

U ovom segmentu prisutnima će se obratiti Timka Grin sa predavanjem “Teoretski i praktično do uspješne audicije”, Boris Mitić sa “Kako snimiti Ništa?” te Amra Bakšić Čamo sa “Krv i znoj produkcije niskobudžetnog filma”.

Konferenciju Film Forum organizovali su produkcijska kuća Vizart film i Desk kreativna Evropa BiH.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA