Protest u Kosovskoj Mitrovici : Ćutanjem protiv nepravde! (FOTO)

365

Studenti prištinskog univerziteta sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici održali su danas veliki mirni protest pod sloganom “Evropo, sa riječi na djela!”.

Protest je počeo petominutnim ćutanjem, a na ustima su studenti nosili flastere kao poruku da štura saopštenja povodom neprihvatljivih mjera Pristtine smatraju praktično ćutanjem.

Ovim svojevrsnim performansom, kako se navodi u proglasu koji su potom “projitali”, ne naglas, već znakovnim jezikom, žele da skrenu paznju domaćoj i međunarodnoj javnosti na činjenicu da se pred očima evropskih političkih elita događa getoizacija srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, po receptima koji su već viđeni u osvit i tokom Drugog svjetskog rata.

– Evropa zato mora da prestane da bude gluva na naše pozive u pomoć i da konačno sa riječi pređe na djela – poručeno je sa protesta.

Studenti ističu da Evropska unija, koja je na riječima ponosna na ostvareni stepen poštovanja ljudskih prava unutar svojih granica, dozvoljava da se na njenom pragu događa humanitarna katastrofa i uporno zatvara oči pred planskim, sistematskim i zločinačkim izgladnjivanjem i obespravljivanjem čitavog jednog naroda.

– Sve što smo do sada dobili kao reakciju od adminsitracije u Briselu bila su nemušta saopštenja kojima se stavlja znak jednakosti između progonilaca i progonjenih i dvije strane pozivaju na deeskalaciju, iako nedužna žrtva nikada nije strana u sukobu, već naprosto žrtva – stoji u saopštenju.

Studenti navode da Srbi na Kosovu i Metohiji brane svoje pravo na osnovno ljudsko dostojanstvo i goli život i nemaju više prostora za popuštanja, jer bi ih svako popuštanje odvelo u smrt ili egzodus.

– Džon Stjuart Mil je u svom znamenitom djelu “O slobodi” napisao da osoba može učiniti zlo drugima ne samo svojim akcijama, već i svojim nedjelovanjem, i da je u oba slučaja jednako odovorna za pričinjenu patnju. Zvaničnici Evropske unije i najuticajnijih zapadnoevropskih država danima izostankom odlučne akcije čine zlo i nepravdu srpskom narodu na Kosovu i Metohiji. Vrijeme je da se Evropa probudi i ustane u odbranu sopstvenih vrijednosti i stane u zaštitu ugroženih ljudskih bića – poručeno je sa protesta.

Studenti u Kosovskoj Mitrovici ističu da su odlučni da se sa svojim roditeljima, rođacima i sugrađanima do posljednjeg daha bore za prava koja moraju biti podrazumevana i garantovana svakom žitelju Evrope.

– Danas se za opstanak i pravdu borimo ćutanjem, ali će u petak i narednih dana naši pokliči i vapaji biti gromoglasni – poruka je sa protesta.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA