Protest protiv gradnje hidroelektrana na Kruščici

313

“Ne damo našu rijeku!”, poruka je sa mirnog okupljanja mještana Kruščice i predstavnika Koalicije za zaštitu rijeka BiH ispred kantonalnih institucija u Travniku.

Protestu protiv nelegalne gradnje mini hidroelektrana na rijeci Kruščici je prethodilo ročište za mHE Kruščica 2, koje je održano u ponedeljak. Ročište za mHE Kruščica 1 zakazano je za 23. novembar.

Mirnim okupljanjem, mještani zajedno sa Koalicijom za zaštitu rijeka BiH žele podići svijest javnosti o posljedicama koje bi izgradnja ovih postrojenja izazvala po životnu sredinu i kvalitet života mještana.

– Očekujemo da će sud sagledati sve okolnosti pod kojima su investitori dobili dozvole, a koje su ishodovane na način koji nije u skladu sa zakonom. Očekujemo da će ih staviti van snage – istakla je predsjednica MZ Kruščica Mika Tibolt.

U Koaliciji za zaštitu rijeka BiH ističu da okupljanjem žele dati podršku mještanima Kruščice u borbi protiv nelegalne izgradnje mHE Kruščica 1 i 2 te u njihovoj borbi za ostvarenje osnovnog ljudskog prava na pristup pitkoj vodi.

– Mještani Kruščice nemaju pristup pitkoj vodi niti uređen sistem vodosnabdijevanja, iako se sa ove rijeke već 49 godina vodom snabdijevaju Zenica i Vitez. Pravo na vodu uključuje i pravo pristupa postojećim zalihama vode koje su potrebne za uživanje ovog prava, kao i pravo na slobodu od zagađenja vodenih resursa. Mještanima Kruščice je to pravo uskraćeno. Prema Zakonu o vodama, u oba entiteta, korištenje vode za vodosnabdijevanje, sanitarne potrebe i potrebe protivpožarne zaštite ima prednost u odnosu na korištenje vode za ostale namjene, uključujući i njenu upotrebu za proizvodnju električne energije – navodi se u saopštenju Koalicije.

Na rijeci Kruščici privatni investitori prilikom nabavke dozvola za gradnju dvije mini hidroelektrane nisu ispoštovali procedure.

Krajnji cilj ove borbe je da se području Kruščice vrati status parka prirode kako bi i buduće generacije mogle uživati u njenim ljepotama, a mještani dobili pristup pitkoj vodi.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA