Priča o misterioznoj smrti frontmana INXS-a

483

Na današnji dan prije 21 godinu sobarica luksuznog Carl-Ritz hotela u Sydneyju nije uspjela da otvoriti sobu 524. Kada su napokon uspjeli da savladaju i otvore vrata sobe, scena je bila jeziva. Ono što je blokiralo otvaranje vrata i pogled na sobu prepunu flaša i lijekova, bilo je golo i beživotno tijelo omotano kožnim kaišem oko vrata.

Bilo je to tijelo Michaela Hutchencea, frontmana benda INXS i tadašnjoj najvećoj australijskoj rock zvijezdi. INXS su brzinom svjetlosti osvojili Australiju, a njihova kombinacija rocka, dancea, popa i new wavea već nakon prvog albuma osvojila je i liste Velike Britanije i SAD-a.

Do 22.11.1997. i Michaelove smrti izdaće deset albuma i zadržati se na vrhu scene kao predstavnici australijskog rocka. Odmah po izbacivanju prvog albuma Michaela su Ameri, znamo kakvi su, prozvali novim Morrisonom i seks simbolom. Od te uloge Michael nikada nije bježao, naprotiv koristio je svoju poziciju velike zvijezde za šarmiranje brojnih poznatih ličnosti osamdesetih.

Jedna od prvih ozbiljnijih veza bila je ona sa, tada još mladom pjevačkom nadom Kylie Minogue. Dvadesetjednogodišnja Kylie i danas govori da ju je Michael naučio da živi. Iako ju je ostavio preko telefona zbog danskog supermodela Helene Christensen, ostali su dobri sve do njegove tragične smrti, a jedan od najvećih hitova INXS-a “Suicide Blonde” napisan je upravo za Kylie. Ona je shvatila da je Hutchence emocionalno nezreo i da je svojevrsno “dijete” u tijelu zvijezde, ali na njegovu žalost isto su shvatile i brojne starlete, porodica, rođaci i menadžeri koji će ga godinama finansijski iskorištavati. Oca je izvukao iz finansijskih problema, bratu je konstantno plaćao liječenja od brojnih ovisnosti, ali najteža je bila borba s menadžerima, djevojkama i rođacima koji su svakodnevno pokušavali iskoristiti njegovu naivnost.

Početak puta u konačnu tragediju

Kako to obično biva, neko iz navedene grupe to je i uspio. Kao definicija pojma “femme fatale” u Michaelov život ulazi Paula Yates. Paula, iako udata za humanitarca sir Boba Geldofa s kojim je imala troje male djece, bacila se na osvajanje Hutcheancea, koji je ipak bio debljeg novčanika nego Bob.

Kada je u tome uspjela i pokrenula brakorazvodnu parnicu s Bobom Geldofom, Michael je tako zaradio smrtnog neprijatelja. Bob je onemogućio Pauli da odvede djecu, a tabloidi u potpunosti gube interes za INXS te medijski prostor daju samo Hutchenceu i ovom ljubavnom trokutu. Iz depresije u koju je upao naizgled će ga izvući rođenje kćeri Tiger Lily, ali ubrzo će se pokazati da je njeno rođenje ustvari bilo tek početak puta u konačnu tragediju. Zbog parnica za starateljstvo između Boba i Paule, nije mogao vidjeti čak ni svoju kći, a upravo to će ga dovesti do stanja teške depresije. Pred samu smrt nazvao je prvu ljubav Michelle Bennet koja je poslije rekla da je “plakao kao malo dijete i bio jako nervozan”. Ujutro je odlučila da ga je posjeti, ali nažalost bilo je prekasno.

Tog jutra, 22. novembra 1997, nakon što su vrata njegove sobe otvorena, pronađen je kako gol u “poluklečećem” položaju visi o kaišu sa unutrašnje strane vrata. Razlog takvog neobičnog položaja tijela je, po riječima detektiva, to što je kaiš popustio pa se Michael tek nakon smrti prizemljio. Ipak, iako su vještak i porodica zaključili da se radi o samoubistvu, javnost to objašnjenje nikada nije prihvatila. Nije ga prihvatila ni Paula Yates koja se klela da Michael nikada ne bi na taj način napustio svoje dijete od 16 mjeseci. Detektiv Michael Gerondis jednom prilikom je prepričao razgovore s aispitanicama koje su potvrdile da je Hutchence volio perverzne igrice tokom seksa. Tačnije, volio je gušenje i kožu, što je kožnom kaišu kojim se objesio dalo jednu sasvim novu dimenziju. Nakon što je njegove seksualne egzibicije potvrdila i Paula, još jednom dodavši da nikada ne bi napustio kći Lily, pogotovo bez oproštajnog pisma, do danas je ostala velika misterija radi li se o samoubistvu ili su seks igrice Michaela Hutchencea jednostavno pošle po zlu.

Ni posljednji ispraćaj nije prošao bez incidenata. Naime, već tada niko nije vjerovao u Hutchenceovo samoubistvo te je, dok je Michaelov dobar prijatelj Nick Cave njemu u čast svirao “Into My Arms”, s obližnje zgrade zaluđeni fan pokušao da skočiti s kaišem oko vrata izvikujući Paulino ime. Na kraju, Michael je kremiran. Tek nakon što su njegovi ostaci podijeljeni ocu, majci i Pauli, saznalo se da mu želja uopšte nije bila kremacija kao što su tvrdili njegovi menadžeri. Dovoljno za nove teorije, budući da porodica tvrdi da do dan danas nisu dobili ni novčića od nasljedstva.

Paula Yates umrla je tri godine kasnije od predoziranja heroinom. Lily su pronašli kraj njenog beživotnog tijela pa je pripala, vjerovali ili ne, Bobu Geldofu, čovjeku koji je iz dubine duše mrzio njenog oca Michaela. Koliko je jaka bila mržnja najbolje će pokazati to da ni njenoj baki, Michaelovoj majci Patriciji, nije dozvoljavao susrete. Kada je do kratkog susreta ipak došlo, uz prisustvo dadilje koju je odredio Bob Geldof, baka je Lily pokazala očeve spotove. U jednom od intervjua rekla je da ju je Lily tad pitala ko je taj čovjek, a ona joj je u nevjerici kroz suze odgovorila: “Tvoj otac.” Nakon tog događaja Geldof više nikada nije dopustio Lily da vidi svoju baku, pa čak ni na sahrani. Djeda koji je umro nešto ranije, nije mogla upoznati, budući da im Geldof nije dopustio niti susret na njegovoj samrti.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA