Poštovanje – tajni recept braka dugog 70 godina

720

Zorka i Žarko Ratković proslavili su 70 godina braka. Kažu, na najljepši način, u krugu porodice sa djecom, unucima i praunucima. Recept za dugovječan brak im je poštovanje.

Vjenčali su se davne 1948. godine. Žarko kaže da Zorka još nije bila punoljetna, pa su saglasnost morali dati njeni roditelji, a to je bila ljubav na prvi pogled.

– Ja bio komandir čete, a ona je bila u kuhinji i meni se svidjela. Uzmem cigaru i tražim malo vatre da pripalim cigaru, a ona mi dodaje. Pitam jeste vi Stevović, kaže jesam. Kažem meni se sviđaju Stevovići, a ona i meni Ratkovići. Kažem ako ti se sviđaju Ratkovići, da li bila Ratković i tako je počelo – priča Žarko.

Bilo je i teških stvari kroz koje su uspjeli zajedno da prođu.

– Pravo da kažem sve je bilo lijepo. Ne mogu se ništa požaliti. Kad mi je sin mi je umro, to mi je bilo najteže u životu, ali bogu hvala unučad i praunučad, presretna sam – dodaje Zorka.

Ovih sedamdeset godina braka Zorka i Žarko su krunisali su sa troje djece, četvoro unučadi i petoro praunučadi. Kažu da im je potomstvo najveće bogatstvo. U životu uvijek ne cvjetaju ruže, a tolerancija i poštovanje je osnova svakog uspješnog braka.

– Mi smo iz one genecija patrijahalnog vaspitanja i kao muškarac se više pitao, odlučivao, ali mi smo to nekako djeli pa smo to zajednički rješavali, dogovoarali i radili – priča Žarko.

Gospođa Zorka dodaje da su se kroz život međusobno slušali.

– Boga mi slušali smo se, ali takav je običaj bio. Ne bi se žena na muža požalila, jer bi moglo biti strašno. Ali nije do toga ni dolazilo kod nas nikad. Drugačija su vremena bila drugačiji odgoj. Možda je bilo i bolje, ne znam. Uglavnom dobro je, dobro smo se slagali – ističe Zorka.

Sedmadeset godina bračnog iskustva je značajan broj. Iz toga se sigurno izrodilo bračno iskustvo, pa su Zorka i Žarko ti koji mogu posavjetovati one koji se odluče da stanu na “ludi kamen”.

– Prvo je to što bi trebalo, poštvati jedno drugo maksimalno, čuvati se svih onih riječi, ponašanja koji bi išli na štetu tih bračnih odnosa. To je broj jedan, onda takav odnos, takvi dogovori moraju dati rezultat – smatra Žarko.

– Morali bi neki veliki dogovori između supružnika, da se postignu. To je prvo, da se oni slažu, moraju, muško je malo naglije da poslušaju, a Boga mi će i on onda poslušati ženu – tvrdi Zorka.

Ovaj veliki jubilej, proslavljen je u krugu najbliže porodice, kažu da je to nešto najljepše. Djeca, unuci i praunuci vole Zorku i Žarka, zato ime je i mala Jovana napisla pjesmu, nazvavši je jednostavno “Babi Zorki i dedi Žarku”

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA