Podujevo: Dvoje Srba pušteno iz pritvora

456

Milena Perović Milojković(35) i Miloš Ivković(40), koje su pripadnici tzv. kosovske policije uhapsili u subotu popodne ispred porodične kuće Perovića u podujevskom selu Medregovac, pušteni su danas iz pritvora u policijskoj stanici u Podujevu gdje su proveli noć.

Naime, po riječima Mileninog brata, Gorana Perovića, oni su pušteni poslije saslušanja od strane istražnog sudije Osnovnog suda u Podujevu, gdje su privedeni oko podneva.

– Iako se sudija prema nama ponašao zaista korektno jer sticajem okolnosti poznaje moju čitavu porodicu, zaista se loše osjećam poslije ovog hapšenja. Brinem za svoje šestoro djece od kojih najmlađe ima pet a najstarije 13 godina – ističe Milena za “Novosti” dodajući da je od trenutka hapšenja ispred roditeljske kuće u Medregovcu do nedjelje popodne osjećala jaku glavobolju.

I njen prijatelj i komšija iz Medveđe, gdje inače žive, a koji je pošao sa Milenom do njenih roditelja Milice i Radisava kako bi ih preveli u Medveđu, nije raspoložen za priču, ali ističe da su se pripadnici tzv. kosovske policije u stanici u Podujevu prema njima sve vrijeme ponašali korektno.

Osuda

Osudivši hapšenje dvoje Srba koji su, kako se navodi brutalno oteti od strane takozvane kosovske policije prilikom porodične posjete u selu Medregova, iz Kancelarije za KiM poručuju da se nastavlja teror na Srbima kako bi se iselili iz južne srpske pokrajine. Takođe se ističe da će država Srbija i Kancelarija za Kosovo i Metohiju svima koji na ovaj način budu izloženi nasilju i nepravdi pružiti svu potrebnu pravnu i drugu pomoć.

– Patrola koja nas je uhapsila vrlo dobro zna da se nama kuća nalazi na samoj administrativnoj liniji i sigurna sam da to ne bi ni učinili da nije bilo jednog među njima koji je insistirao na tome i koji očigledno ima izraženu mržnju prema Srbima – dodaje Milena.

Njen brat Goran Perović koji je o hapšenju dvoje Srba u podujevskom selu Medregovac, gdje su njegovi roditelji Milica i Radisav jedini preostali Srbi od njih oko 1 500 koliko ih je bilo prinuđeno da napuste domove, podsjeća na brojna ranija hapšenja članova njegove porodice ali i malobrojnih Srba koji dolaze da obiđu svoje uglavnom devastirane i opljačkane domove u opštini Podujevo na samoj tromeđi kuršumlijske i opštine Medveđa. On napominje da tzv. kosovska policija put koji vodi do njihove kuće iz pravca Medveđe tretira ilegalnim i da su zbog toga malobrojni Srbi iz ovog sela koji obilaze svoje domove ali i seosko groblje, na meti hapšenja.

– Najgore od svega jeste što kosovske institucije ne poštuju ni dogovore koje su potpisali jer je prema dogovoru UNMIK-a iz 2001. godine ovaj prelaz koji vodi do našeg sela po odluci UNMIK-a odnosno tadašnjeg šefa ove misije Hansa Hekerupa, zvaničan, a što su tada potpisale i prištinske institucije. To je ono što bi trebali svi da znaju kako od strane Prištine tako i naše države i da nam dozvole slobodu kretanja i normalan život jer su nama svi drugi prelazi udaljeni po više desetina kilometara – ističe revoltirano Goran Perović i dodaje da je Srbima iz Medregova prelaz na Merdaru udaljen dvadesetak kilometara ali da do njega moraju da prolaze kroz čisto albanska sela što im u većini slučajeva, kaže, nije prijatno, dok je drugi prelaz na Mutivodama od njihovog sela udaljen oko 80 kilometara.

Inače, kosovska policija koja često hapsi Srbe iz Medregovca tretira prelazak u selo iz pravca centrlane Srbije ilegalnim i uhapšeni su potom dužni da plate kaznu od 250 evra za navodni prekršaj.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA