Podjela na “Pavićeve” i “Čubrilovićeve” i u hercegovačkom DNS-u

731
Nedeljko Čubrilović i Marko Pavić (Foto: EuroBlic)

Spomenko Stojanović, predsjednik hercegovačkog Regionalnog odbora DNS-a i nosilac liste ove stranke za Narodnu skupštinu RS na proteklim izborima, tvrdi da je on još predsjednik ovog odbora bez obzira na stranačke izbore koji su se u Trebinju održali proteklog vikenda i izbor za novog predsjednika Slavka Dangubića.

– Sjednica Regionalnog odbora DNS-a sazvana je neregularno, a Slavko Dangubić, koji je izabran za predsjednika, samozvani je predsjednik, jer niti je imao pravo da je sazove, niti je pozvao sve članove, već samo one za koje je znao da će ga podržati – tvrdi Stojanović.

Kaže da je nesporna činjenica da je nekoliko članova DNS-a predloženo na zasjedanju Predsjedništva za isključenje, ali to još nije pravosnažno jer se čeka i drugostepena odluka, u ovom slučaju Glavnog odbora stranke koji tek treba da zasjeda.

– Iako ne sumnjamo da će Glavni odbor potvrditi odluku Predsjedništva, to se još nije desilo, a Dangubićevo sazivanje sjednice je ishitreno i to sumnjam zbog ličnih ambicija, jer on nije mogao sazvati sjednicu bez mene s obzirom na to da sam ja još predsjednik dok me zvanično ne isključe – kaže Stojanović.

Slavko Dangubić, međutim, smatra da je on regularni predsjednik Regionalnog odbora DNS-a i to ne smatra nikakvim iznenađenjem, niti neregularnošću, jer su od 12 prisutnih članova svi bili za njega, a pet, među kojima je i Stojanović, nije bilo prisutno.

Dangubić je, kako je saopšteno nakon sjednice, dobio punu podršku svih članova, a Odbor se opredijelio da apsolutno podrži predsjednika partije Marka Pavića, zbog, kako su naveli, principijelne i dosljedne politike koju sprovodi na čelu DNS-a.

Ovo je podsjećamo, samo nastavak sukoba između pristalica predsjednika DNS-a Marka Pavića, sa jedne, te novog-starog predsjednika Narodne skupštine RS Nedeljka Čubrilovića, sa druge strane. Sukob je eskalirao nakon što je skupštinska većina na konstitutivnoj sjednici izabrala Čubrilovića za prvog čovjeka republičkog parlamenta dok je Pavićev kandidat, Duško Ivić, zabilježio osam glasova “za”, i to samo dijela svojih kolega iz DNS-a.

Sutradan je sazvana sjednica Predsjedništva DNS-a gdje su, na Pavićevu inicijativu, iz stranke isključeni, pored Čubrilovića, i poslanici Spomenka Stevanović, Milan Dakić i Spomenko Stojanović.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA