Okončana 118 godina duga tradicija borbe za “salataru”

348

Labudovu pjesmu Dejvis kupa otpjevalo je 25 000 tužnih navijača Francuske. Fanatici najvećeg reprezentativnog takmičenja u “bijelom sportu” nisu bili utučeni samo zbog poraza “trikolora” od Hrvata (1:3) u borbi za “salataru”. Veća tragedija za njih je to što više nikada neće moći da bodre nacionalni tim po starom formatu.

Od naredne godine ukidaju se četiri kola Svjetske grupe i uvodi se Svjetski kup koji će u novembru biti održan u Madridu. Hrvatska će ostati upisana kao posljednji šampion po sistemu koji je bio na snazi od osnivanja takmičenja 1900. godine, a desetostruki prvak je ogorčen zbog narušavanja tradicije i novog projekta fudbalera Žerara Pikea u saradnji sa grupom Kosmos.

– Dejvis kup je mrtav, a dio istorije našeg sporta je prodat za šaku dolara – rekao je francuski dubl majstor Nikolas Mau vrlo emotivno je proživio gašenje starog formata, a njegove suze tokom intoniranja “Marseljeze” simbol su ogorčenosti većine iz svijeta tenisa.

“Finale ili sahrana”, piše “Njujork tajms”, a dalje u tekstu navodi da je Dejvis kup propao zbog neodazivanja prvih zvijezda.

– Da je Federeru, Nadalu i Đokoviću Dejvis kup bio prioritet, možda bi podigli ovo takmičenje na sasvim novi nivo, baš kao što su to učinili sa cijelim tenisom. Ali, nije bilo suđeno. Individualne ambicije, povrede i zahtjevni ATP kalendar je doveo do toga da se Rodžer i Rafa nikad ne sastanu u ovom takmičenju, a igrali su 38 puta ukupno. Đoković je odmjerio snage sa njima u dresu Srbije, ali oba meča su bila prije njegovog uspona. Osvajanje “salatare” 2010. zapravo je poguralo Novaka ka dominaciji na Turu 2011 – piše list.

Čak 71 odsto članica ITF glasalo je za novi sistem takmičenja, a protiv su bile trofejne zemlje koje drže do tradicije i imaju prepune dvorane ko god da igra za reprezentaciju.

– Nikada više nećemo imati ovakvu atmosferu kao u Lilu. Iskreno se nadam da novo takmičenje neće zvati Dejvis kupom, jer to nije isto. Igra na dva dobijena seta, na neutralnom terenu? Ne govorite nam da je to Dejvis kup, jer onda lažete – poručio je selektor “trikolora” Janik Noa, koji se oprostio porazom u finalu, a zamijeniće ga Ameli Morezmo.

U Srbiji, ako ne igra Novak, publici to nije interesantno. Ali, po starom formatu je barem postojala neka mogućnost da se jednom ili dva puta godišnje uživo vidi najbolji srpski teniser. Sada će to biti slučaj samo ako ITF i Pike udijele domaćinstvo Srbiji.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA