Objavljen snimak testiranja Rimac C_Two (VIDEO)

414

Na Facebook stranici Rimac Automobila danas je objavljen video testiranja C_Two, u kojem, i stručnjaci koji su radili na njemu, objašnjavaju kako je auto nastao.

– Iz više razloga, odlučili smo se na promjenu početnog dizajna. Linije C_Two automobila sada izgledaju drugačije nego što je to početno zamišljeno. Svaku promjenu morali smo uskladiti s dizajnom samog vozila, inženjeringom, homologacijom, ergonomijom, kinematikom i ostalim. Nakon što smo postigli to što želimo, ali prije ulaganju u proizvodnju, potvrdili smo rezultate u vazdušnom tunelu – napisali su iz Rimac Automobila.

Kako je za pripremu CFD modela potrebno veliko iskustvo i znanje da se stvori optimalna simulacija uz uvijek ograničene resurse računara, u Rimac Automobilima su model razvijali duže vrijeme, čineći ga s vremenom vrlo sličnim realnom okruženju. U finalu je stvorena mreža od čak 70 miliona elemenata koja simulira sve vitalne dijelove vozila u polja vazduha oko njega.

Da bi se pokrenuo takav model trebalo je moćan računar. U tu svrhu su iskorišteni kapaciteti superračunara BURA sa riječkog univerziteta, a koje karakteriše čak 7 000 jezgri. Upravo zahvaljujući moćnom računaru se uspjelo u kraćem vremenskom periodu definisati i zavrtiti više različitih modela, odnosno simulacija. I svejedno, prošle su dvije godine u razvoju koji je doveo da se optimalna verzija izmodelira u prirodnoj veličini i provjeri modelskim ispitivanjem u vazdušnom tunelu. Pritom u kompaniji naglašavaju da baš ništa nije preuzeto s prijašnjeg Concepta_One, osim ideje da se stvori najsnažniji električni hiperautomobil.

U službenom saopštenju navode da su razlike u rezultatu između modelskih ispitivanja i CFD analize tek 2,4 odsto ako govorimo o koeficijentu otpora vazduha. Upravo zato sada vjerovatno slijedi izrada prototipa s kojim će se na stazi provjeriti svi parametri, od funkcionisanja aktivnih elemenata aerodinamike, pa sve do efekta hlađenja.

Spilling the beans before releasing the video: a sneak peek into the Rimac C_Two wind tunnel test. This is a full-scale…

Posted by Rimac Automobili on Petak, 23. Novembar 2018.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA