No Sleep festival: Tri noći, 12 lokacija, 25 000 ljudi! (FOTO/VIDEO)

449

Preko 25 000 ljudi iz više od 30 zemalja širom svijeta posetilo je novi Exitov No Sleep festival, koji je tokom tri noći i četiri dana na 12 festivalskih lokacija širom Beograda okupio preko 100 predstavnika domaće, regionalne i svjetske klupske scene.

U programu koji se odvijao danonoćno, bili su i neki od najtraženijih svjetskih zvijezda kao što su Fatboy Slim ili Nina Kraviz, kultna imena poput Cassius, Lee Burridge, DJ Tennis, Marcel Fengler, Francois X ali i zvijezde nove generacije, Dax J, I Hate Models i Randomer. Ljubitelji alternativne scene uživali su u autentičnom zvuku izvođača kao što su Aleksi Perälä, Molly, Olof Dreijer, Agnes Aves, Black Merlin, Philip Berg i Pascal Walter, dok je široka domaća i regionalna selekcija obuhvatila neke od ključnih aktera kao što su Marko Nastić, Dejan Milićević, MKDSL, Peppe, DJ Jock, Filip Xavi, Vladimir Aćić, Sonja Sajzor, Monosaccharide, 33.10.3402, Schwabe, Nevena Jeremić, Neutron, Petar Cvetković, Johana, Dušan Lilić, Doo i brojni drugi!

Žurka je počela u četvrtak uveče na glavnoj festivalskoj lokaciji, Velikom Hangaru u Luci Beograd, gdje je antologijskim „Rejvom u Hangaru“ Fatboy Slim držao publiku u visokoenergetskom naboju od prvih do posljednjih taktova, uz megahitove kao što su “PraiseYou”, “Right Here, Right Now” ili “Star 69”!

Već narednog dana, festival je u punom kapacitetu zavladao beogradskim klubovima Drugstore, 20/44, Marsh Open Space, Mladost, Gadost, Gajba, Mint, Yugovinyl, Tranzit i Dot. Jedna od najvećih DJ zvezda današnjice, Nina Kraviz, koja je atmosferu dovela do usijanja u furioznom dvosatnom setu u Hangaru, još jednom je potvrdila status liderke današnjeg tehno pokreta, dok su je u stopu pratili mladi tehno magovi Dax J i I Hate Models. Isto veče, Drugstore su zapalile četiri velike trap ekipe, Gassivity, FAM, Loudpack Zone i Vatra, ali i francuski tehno doajen François X.

A nakon dva dana prave rejverske atmosfere, subota u Hangaru bila je rezervisana za fanove melodičnog, emotivnog hausa koji su u pravom subotnjem maniru bili raspoloženi za ples i krajnje opuštenu, klupsku atmosferu. Noćni simbol Pariza, klub Rex, u subotu je proslavio 30 godina neumornog rada, a njihovi muzički gosti u Beogradu bili su Cassius, Lee Burridge, Molly i Pascal Walter, dok su domaćini ove žurke bili minimal mag Petar Cvetković, te legenda srpske scene Marko Nastić, koji je, dočekavši prve zrake jutarnjeg sunca, zvanično zatvorio glavnu festivalsku lokaciju No Sleep Festivala!

Na noćnom programu u beogradskoj „tehno katedrali“ u subotu je nastupio famozni Olof Dreijer, muzički genijalac iz kultne švedske grupe The Knife, koji je u svom euforičnom DJ setu poveo publiku na eklektično putovanje ispod prepoznatljivog svoda poznatog beogradskog kluba Drugstore. No Sleep festival zvanično je zatvoren u nedjelju ispraćajnim matineom u baru Pržionica, gdje je nastupio selektorski duo Akioki, isprativši ovogodišnje izdanje festivala, koji je pokrenut u svom “nultom” izdanju prošle godine u okviru Exita, a sada već samostalno ide ka porodici istaknutih elektronskih festivala u zatvorenom!

Kao poseban festivalski program, u petak i subotu, 16. i 17. novembra, za sve posjetioce festivala u saradnji sa SAE Institutom pripremljena je No Sleep konferencija u okviru koje su govorili brojni festivalski izvođači! Među panelistima bili su Francois X, DJ Tennis, Dax J i Marcel Fengler, koji su na panelu The Art Behind the Labels govorili o tome kako je kada su izvođači ujedno i sopstveni izdavači; Olof Dreijer (The Knife) je učestvovao na panelu “How sharp is the edge?” koji se bavio društvenim angažovanjem u muzici, dok su Cassius i Molly zajedno sa direktorom kluba Rex, Fabrice Gadeauom, govorili o ovom legendarnom francuskom klubu povodom 30 godina njegovog postojanja.

Pored njih, Gramophonedzie, Ilija Djokovic, Lag, Nevena Jeremić, Sonja Sajzor, Ilija Milošević, Bane Jovančević, Peppe, Viktor Ranković, Ana Veliki, DJ Jock, Vanja Bursać, Bojan Musulin i Vojkan Bećir pokušali su da proniknu u aktuelna dešavanja i probleme clubbing scene u Srbiji. Kao poseban segment pripremljen je i test najnovije DJ opreme u saradnji sa Player.rs dok su Monosaccharide, kroz predstavljanje instrumenata koje koriste u svojim nastupima uživo, predstavili proces nastajanja tehno pjesme.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA