Nina Bukejlović ostala bez mandata u NS RS!

811

Nina Bukejlović, predsjednica Omladine SDS-a, neće dobiti mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske, nakon što je Sud Bosne i Hercegovine prihvatio žalbu pa će članovi Centralne izborne komisije morati imenovati drugog kandidata iz reda bošnjačkog naroda u RS.

Sud je, podsjećamo, morao odlučiti da li je Nina Bukejlović Srpkinja ili Bošnjakinja, odnosno da li je imala pravo na kompenzacijski mandat u NS RS.

Ranije je za “Glas Srpske” Ivanka Marković, kandidat SDS-a, po nacionalnosti Hrvatica, rekla da će tražiti da CIK provjeri kako se Bukejlovićeva izjasnila na izborima 2016. godine jer postoje informacije da se izjasnila drugačije, najvjerovatnije kao Srpkinja.

Portparolka CIK-a BiH Maksida Pirić rekla je tada za “Glas Srpske” da izborna pravila ne dozvoljavaju da kandidati u toku jednog izbornog ciklusa koji traje četiri godine mijenjaju nacionalnu pripadnost i da se drugačije izjašnjavaju.

Milenko Mihajilica, predsjednik Radikalne stranke Republike Srpske, bio je treći kandidat na listi koalicije predvođene SDS-om, a mandat je dobila četvrta Nina Bukejlović jer se izjasnila kao Bošnjakinja.

Naime, po Izbornom zakonu minimalno po četiri Bošnjaka moraju dobiti mandat u NS RS.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA