Nastavljene “mutne” nabavke “Elektrokrajine”

479

“Elektrokrajina” iz godine u godinu vuče iste probleme sa javnim nabavkama i tenderima. Republički revizori su još prije tri godine utvrdili da, kad je riječ o nabavkama roba i usluga putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja, tu baš i nisu čista posla.

Tada su striktno dali preporuke direktoru preduzeća, da takav postupak može da se primjenjuje samo u situacijama koje su opravdane Zakonom o javnim nabavkama. Ipak, sa tendirima nisu bili načisto ni u protekle dvije godine.

– Prilikom provođenja javnih nabavki konkurentskim zahtjevom za dostavljanje ponuda i direktnim sporazumom Društvo nije u potpunosti ispoštovalo vrijednosne razrede, odnosno u skladu sa tim vršilo izbor odgovarajućeg postupka javne nabavke, a što je bilo u obavezi shodno članovima 6. i 15. stav 6 Zakona o javnim nabavkama – stoji u izvještaju revizora, javlja ATV.

Čini se da su se na revizorske izvještaje u preduzeću oglušili, pa su samo u ovoj godini u 39 slučajeva planirali da izbjegnu tendere i direktno izaberu ponuđača za robu ili izvođača radova u vrijednosti od skoro 15 miliona maraka. Za drvene stubove ove godine planirali su skoro milion i po maraka, iako su bili sporni i u prošloj godini, barem kad je riječ o revizorima.

– Putem direktnog sporazuma kroz dva postupka izvršena je nabavka drvenih stubova ukupne vrijednosti 11 983 KM. Uvidom u dostavljene ponude utvrđeno je da se radi o istoj vrsti robe (identične karateristike proizvoda, potrebne količine i jedinične cijene) – stoji u izvještaju revizora.

Nabavke roba putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja iz “Elektrokrajine” uglavnom su pravdali hitnošću. Isto su radili i 2015. godine, ali su revizori utvrdili da hitnost nije bila opravdana. Uz sve to, preduzeće ove godine bilježi gubitke u poslovanju.

Gubitak “Elektrokrajine” u prvih devet mjeseci ove godine, tri puta je veći nego za isti period prošle godine, i do sada iznosi skoro milion i po maraka. Proizvođačima električne energije u sistemu “Elektroprivrede” Republike Srpske, “Elektrokrajina” duguje više od 130 miliona maraka.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA