NASA objavila fotku nastalu u sjenci mlade zvijezde

528

Svemirski teleskop Hubble zabilježio je jednu od najspektakularnijih fotografija svemira, sjenku u obliku šišmiša koja se nadvija nad 1 300 svjetlosnih godina udaljenom zvijezdom.

Sjenka koju je zabilježio teleskop Hubble u svemiru otkriva neke informacije koje do sada nismo primijetili.

Zahvaljujući infracrvenom senzoru na teleskopu, NASA je snimila predivan prizor sjenke, koja ima oblik šišmiša, a nadvija se nad udaljenom zvijezdom HBC 672.

Zvijezda koja podsjeća na Sunce je udaljena više od hiljadu svjetlosnih godina od naše planete. Njena svjetlost odjekuje sa diska prašine, kamenja i leda koji je okružuju, te tako formira veličanstvene sjenke koje izgledaju kao ispružena krila šišmiša.

Za ovu pojavu se može reći da nastaje “van svijeta”, jer pripada sazviježđu Maglica Serpens udaljenom oko 1 300 svjetlosnih godina od Zemlje.

“Krila” zauzimaju površinu 200 puta veću od našeg sunčevog sistema, i upravo ta sjenka otkriva svjetlost zvijezde HBC 672, koja je predaleko od nas da bi uspio da je zabilježi Hubble.

Sjenka Bat shadow, nazvana zbog oblika šišmiša, nagovještava kako je Sunčev sistem izgledao prije više milijardi godina, objasnio je Klaus Pontoppidan iz Naučnog instituta za svemirski teleskop.

– Ovo je nešto slično prizoru koji bismo zatekli prolazeći pokraj našeg sistema dok je bio u “mlađim danima”, odnosno svega 1 do 2 miliona godina nakon njegovog nastanka. Ova fotografija nam daje ideju kako bi mogao da izgleda naš sunčev sistem neposredno nakon nastajanja. Ko zna, možda je i on nekad davno stvarao sjenku poput ove – kazao je Klaus.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA