“Na djelu je asimilacija Srba u Hrvatskoj, naročito u gradskim sredinama”

771
Jovan Ćulibrk i Milorad Pupovac

“Na djelu je asimilacija Srba u Hrvatskoj, naročito u gradskim sredinama”, istakli su vladika pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac gostujući u sinoćnoj emisiji ELTA TV, “Argument više”, a na temu položaja Srba u Hrvatskoj.

Ćulibrk ponavlja da je u periodu nakon Drugog svjetskog rata na djelu je bilo gašenje indentiteta srpskog naroda u Hrvatskoj.

– Niko od nas koji smo bili u neposrednoj blizini Pakraca nije ni slutio da se tu nalazila najveća zbirka štampanih južnoslavenskih knjiga, odmah nakon one u Matici Srpskoj u Novom Sadu, najveći vladičanski dvori nakon beogradske Patrijaršije i dr. – istakao je vladika pakračko-slavonski.

Pupovac dodaje da u opštem padu optimizma u Hrvatskoj Srbi imaju dodatne razloge koji se ogledaju u trajanju jednog antisrpskog raspoloženja.

– Na djelu je asimilacija Srba, naročito u gradskim sredinama. Mi se sa Crkvom zajednički odupiremo onima koji šire netoleranciju i mržnju. U budućnosti moramo staviti naglasak na njihovo suzbijanje svim sredstvima uključujući moderne oblike djelovanja, pored ostalog i medijske – mišljenje je Pupovca.

Na pitanje da li u Hrvatskoj postoje zdrave snage s kojima bi se moglo raditi na poboljšanju položaja Srba u Hrvatskoj, naši gosti su istakli da ohrabruje kritički stav koji dolazi iz redova istaknutih hrvatskih intelektualaca prema potezima ekstremista.

– Pored toga i na svjetskom nivou dolazi do sve snažnije podrške otkrivanju pune istine o Jasenovcu, pa je tako u pripremi međunarodna koferencija o Jasenovcu, predviđena za mart 2020. godine – ističu naši sagovornici.

Pupovac je istakao da svaka politika pa tako i ona Srba u Hrvatskoj mora, ako računa na uspjeh, koalirati i stvarati partnerstva.

– To je postalo kompleksno naročito nakon ulaska Hrvatske u EU, i to je zajednički problem srpskih političkih subjekata kao i hrvatskih koji ne pripadaju ekstremnim krugovima koji su ponovo glasni u zadnjih nekoliko godina – rekao je Pupovac.

Pogledajte kompletnu emisiju:

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA