Može li EU uticati na poteze Albanaca?

376
Saša Dimitrijević

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini u kontaktu je sa predsjednicima Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem radi određivanja datuma za sljedeći sastanak što je prije moguće, kada obe strane budu spremne, kaže portparolka EU Maja Kocijančič.

Predsjednik Srbije juče je rekao da je Beograd spreman za nastavak dijaloga čim tzv. Kosovo ukine anticivilizacijske i protivpravno uvedene takse na robu uvezenu iz Srbije i naglasio da u svakom dijalogu moraju da postoje pravila i da se poštuje druga strana.

– Srbija nije prekršila nijedan sporazum ili dogovor, suprotno Prištini, koja nije ispunila nijednu svoju obavezu iz Briselskog sporazuma – rekao je predsjednik Srbije na sastanku sa ambasadorom Francuske Frederikom Mondolonijem, koji je pozdravio miran pristup srpske strane u aktuelnoj krizi u odnosima sa Prištinom, istakavši da njegova zemlja podržava nastavak dijaloga, piše Politika.

Svi evropski ambasadori u Srbiji, naravno, podržavaju nastavak dijaloga, koji, kako je juče postavio dijagnozu Nijemac Tomas Šib, trenutno nije u dobrom stanju. Njemački ambasador založio se za što ranije obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, koji je “od ključnog značaja”, ocijenivši da je već mnogo vremena izgubljeno.

Zvaničnici Srbije rekli su šta je uslov i sada su oči uprte u Vašington.

– Oni više slušaju Vašington nego Brisel, koji je nadležan za Sporazum o stabilizaciji pridruživanju – primijetio je juče Branko Ružić ministar uprave i lokalne samouprave Srbije, govoreći o taksama koje je Priština uvela mimo CEFTA sporazuma i SSP-a.

Čini se, naime, da niko više u Srbiji ne misli da Evropska unija može da utiče na poteze Prištine, da to više nije stvar ni htijenja ni umijeća briselske birokratije, nego prosto njihove snage i relevantnosti na prostoru zapadnog Balkana. Uz to, svakako, što su već neko vrijeme mnogo više zaokupljeni pitanjima Bregzita, unutrašnjih reformi i predstojećih izbora za Evropski parlament. Mogerinijeva se prethodnih dana bavila rusko-ukrajinskom krizom, sporazumom o nuklearnoj energiji sa Iranom, finansijskom podrškom Avganistanu, a Maji Kocijančič je bilo prepušteno da se oglašava o novoj srpsko-albanskoj krizi.

Čak ni sjednica vlada Albanije i Kosova u Peći i poruke Edija Rame o carinskom ujedinjenju, pa i o “velikoj Albaniji”, nisu isprovocirali najviše zvaničnike EU da se oglase. Samo je Kocijančičeva poručila da “svi partneri sa zapadnog Balkana treba da grade konstruktivne odnose i da se koncentrišu na pristupanje EU”. Slično je i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici govorio juče na sastanku kod predsjednika Srbije. Ističući da će Srbija nastaviti intenzivno da radi na ispunjavanju evropske agende, sa ciljem bržeg napretka na putu ka članstvu u EU, Vučić je izrazio očekivanje da će EU uložiti dodatne napore kako bi Prištinu navela da opozove jednostrane poteze kojima dovodi u opasnost mir i stabilnost u regionu i rizikuje eskalaciju sukoba. Ambasador Fabrici podsjetio je na poziv visoke predstavnice EU da se takse što prije povuku i “istakao potrebu da se nastavi rad na održavanju mira i stabilnosti u regionu i na putu pridruživanja Evropskoj uniji”.

Vašington, u liku savjetnika za nacionalnu bezbjednost SAD Džona Boltona, kaže da je sada “pravo vrijeme da Kosovo i Srbija postignu sporazum”. Bolton je to napisao na svom tviter nalogu, prenosi Tanjug, nakon sastanka s tzv. kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem u Bijeloj kući. Iste riječi upotrijebio je i Tači. Da li, međutim, isto misle druge političke snage u Prištini? Jer, kada je američki državni sekretar Majk Pompeo zatražio od kosovskih vlasti da povuku takse, Haradinajev čovjek Avni Arifi odgovorio je da će vlada prije pasti nego povući mjere.

– Albanci, bez obzira na izjave koje je dao savjetnik kosovskog premijera Ramuša Haradinaja Avni Arifi, ipak neće moći da se kockaju sa podrškom i povjerenjem koje imaju kod SAD – ocenio je analitičar Dejan Vuk Stanković u izjavi za Tanjug.

Kako ističe, kosovska nezavisnost bez podrške SAD je na “jako klimavim nogama”, a “igra sa Pompeom nije ista kao i unutaralbanske igre ili igre sa Srbijom i Srbima”. Stanković smatra i da je mala vjerovatnoća da se pregovori Beograda i Prištine vrate pod okrilje EU, kako je sugerisao Pompeo. EU se ni u prethodnom periodu nije pokazala kao kredibilan posrednik, odnosno kao nepristrastan i racionalan akter koji pokušava da pronađe ravnotežu između interesa obe strane, kaže Stanković i dodaje da EU u mandatu Federike Mogerini teško da može da povrati autoritet kao pregovarač, te da smatra da će to biti izazov za neki novi saziv Evropske komisije.

Poruka Majka Pompea da rješenje između Beograda i Prištine treba tražiti pod okriljem EU upućena je, po mišljenju bivšeg ambasadora Zorana Milivojevića, sa jasnom napomenom da će SAD biti krajnji arbitar.

– Dodao bih, zajedno sa Rusijom. EU je imala šansu da to privede kraju i da učini nešto, pogotovo što je to bilo u sklopu procesa evrointegracija. Međutim, EU je u krizi i politički procesi unutar nje su neizvijesni, ne samo zbog Bregzita, već i predstojećih izbora, zbog čega će SAD preuzeti glavnu ulogu – uvjeren je Milivojević.

Predsjednica Centra za evroatlantske studije Jelena Milić smatra da je Briselski dijalog odavno izgubio smisao, jer su Vučić i Tači, pa i sama visoka predstavnica EU Federika Mogerini, počeli da se bave “mikromenadžmentom” i da se dogovaraju o sitnicama. Milićeva je za Tanjug navela, između ostalog, da je u ovoj posljednjoj krizi premijerka i predsjednik trebalo da se obrate prvo NATO-u i EU, pa, zašto ne, i Sjedinjenim Američkim Državama, te da se na njih prebaci odgovornost, a ne Rusiji i Kini.

Dačić: Ko je “porodio” političkog monstruma, neka ga i kontroliše

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je juče da takse na srpsku robu moraju biti ukinute da bi se nastavio dijalog s Prištinom i da Beograd ne interesuje kako će se to dogoditi.

– Onaj ko je porodio tog političkog monstruma u Prištini mora da riješi problem i kontroliše svoje čedo. Nema tu dvostrukih igara, ili ćete ga kontrolisati ili nećete – rekao je Dačić na pitanje novinara nakon sastanka sa libanskim kolegom Žibranom Basilom.

Upitan da li, nakon izjave američkog državnog sekretara Majka Pompea da treba da se ukinu takse, postoji mogućnost da se Priština prvi put suprotstavi Vašingtonu, Dačić je rekao:

– Mislim da je to farsa, to da oni ne poslušaju Vašington, mislim da je to nemoguće.

Šef srpske diplomatije upozorio je, prenosi Tanjug, da niko, kada “porodi” monstruma, ne može biti siguran kako će se on ponašati, jer on ponekad misli da je jači od onoga ko ga je stvorio. Dačić je dodao da pozitivno misli o tome što je rekao Pompeo i što govore EU i druge države protiv onoga što Priština radi, ali je dodao da ne vidi efekat svega toga.

Zapadnobalkanska šestorka u Briselu na Svetog Nikolu

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini planira da u drugoj polovini decembra organizuje sastanak sa premijerima zemalja zapadnog Balkana, nezvanično saznaje Tanjug u Briselu. Mogerinijeva planira da, kao i prošle godine, sastanak premijera zapadnobalkanske šestorke organizuje prie praznične pauze u Briselu. Tanjug nezvanično saznaje da bi to moglo da bude na radnom ručku 19. decembra.

Mogerinijeva zvala Tačija telefonom

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini zatražila je sinoć u telefonskom razgovoru sa Hašimom Tačijem ukidanje taksa na robu iz Srbije i BiH, saopšteno je iz Evropske službe za spoljne poslove.

– Ove mere ne pomažu izgradnju dobrosusjedskih odnosa i moraju biti povučene – saopštila je Mogerinijeva Tačiju u telefonskom razgovoru.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

1 KOMENTAR

Comments are closed.