Monika Ponjavić za SC: Ulazak u finale ogroman uspjeh

380

Banjaluka ima više kulturnih brendova, ali su oni, nažalost, lokalnog karaktera. Nijedan među njima se ne može nazvati sveobuhvatnim brendom grada.

Upravo je nedostatak takve vrste brenda istovremeno i nedostatak i potencijal grada na Vrbasu koji može da izgradi snažan kulturni identitet upravo formiranjem jedinstvenong, autentičnog i konkurentnog brenda.

Ovo za SC kaže član tima za pripremu i učešće u programu “Evropska prestonica kulture 2024. godine” Monika Ponjavić.

Ona za naš portal komentariše ulazak Banjaluke u finalnu trku za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine.

– I očekivali smo i nismo očekivali plasman u finale. Napisali smo odličnu aplikaciju i znali smo da desetočlani panel koji nas je ocjenjivao na nju neće ostati imun. Sa druge strane, imali smo jaku konkurenciju i zato je ulazak u finale ogroman uspjeh – kaže Ponjavić.

Nezvanični favorit bila je Tirana, a norveški Bodo bi, da je izabran, postao prva evropska prestonica kulture u arktičkom pojasu. Pored njih u trci su bili i Srebrenica i Mostar, gradovi koji uz Sarajevo, u Evropi i svijetu, čine najveći faktor identiteta BiH.

Banjaluka, dodaje ona, finansijski i infrastrukturno ne može da podnese taj projekat ukoliko ga dobije, ali to ne mora da bude presudno.

– Projekat “Evropska prestonica kulture“ je razvojni projekat. Da, naziv je pomalo pretenciozan i u našem slučaju i nerealan što je jedan od faktora koji utiču na to nerazumijevanje. Banjaluka će dobiti skoro tri godine procesa što je trenutno najvažnije – istakla je Ponjavić.

Banjaluka je, dodaje ona, imala dvije kampanje – medijsku koja se zasnivala na vizuelnom identitetu projekta i vizuelnom predstavljanju slogana “Suprotnosti se privlače” i sveobuhvatnu koja je težila da najdirektnije dopre do što većeg broja stvaralaca, publike i institucija.

– Medijska kampanja je služila kao vizuelno otjelotvorenje cijelog koncepta nastalog na utvrđivanju naših najvećih potencijala. Taj potencijal u velikoj mjeri leži u nedovoljno iskorišćenoj komunikaciji i dodiru svega onog što koegzistira nezavisno. Otuda proizilazi ilustracija Banje Luke kao elektromagneta koji energijom kulture privlači, dodiruje i stvara nove vrijednosti – kazala je Monika Ponjavić.

Goran Dakić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA