Meksiko planira deportaciju 500 migranata

302

Meksiko planira da deportuje grupu od 500 migranata koji su pokušali nasilno i nezakonito da pređu granicu sa SAD, a lokalni zvaničnici navode da je uhapšeno 39 migranata.

Rojters prenosi da su meksičke vlasti saopštile i da su održale kontrolu na jučerašnjem protestu na graničnom prelazu sa SAD kao i da, uprkos pojačanim tenzijama do kojih je došlo, neće poslati svoju vojsku da kontroliše karavan od 7 417 migranata koji se nalazi nadomak granice sa SAD.

Pozivajući se na lokalne zvaničnike iz Tihuane, mediji prenosi da je 39 migranata uhapšeno nakon što se mirni protest na graničnom prelazu između Tihuane i San Dijega pretvorio u haos zbog čega su američki bezbjednosni agenti ispalili suzavac na migrante.

Grupa migranata na protestu je pokušala da probije ogradu na granici zbog čega su snage SAD ispalile suzavac. Mediji su juče prenijeli da granični pojas nadleću helikopteri američke granične patrole, dok agenti hodaju pored žičane ograde u Kaliforniji.

– Trčali smo, ali kad trčiš, gas te još više guši – rekla je jedna migrantkinja iz Hondurasa držeći trogodišnju ćerku u naručju.

Kancelarija granične policije u američkom San Dijegu saopštila je na Tviteru da je obustavljen saobraćaj na jednom od najprometnijih graničnih prelaza između San Dijega i Tihuane, a blokiran je i prelaz za pješake.

Više od 5 000 migranata iz centralne Amerike nalazi se u Tihuani pošto je prešlo put duži od 4 000 kilometara u nadi da će uspjeti da uđu u SAD.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA