Nemanja Matić konačno se oglasio i objasnio svijetu zašto je odbio da nosi cvijet maka na dresu na utakmici Mančester junajteda u subotu.

Matić proteklog vikenda nije imao na dresu simbol koji Britanci tokom novembra nose u znak sjećanja na svoje poginule vojnike u ratovima.

Zbog toga se našao na udaru ostrvskih medija i navijača, a nakon brojnih spekulacija zašto se odlučio da za razliku od prethodnih godina skine cvijet maka sa svog dresa, konačno je stigao njegov odgovor.

– U potpunosti razumijem zašto ljudi nose makov cvijet, poštujem svačije pravo da to radi i saosjećam sa svima koji su izgubili bližnje u ratu. Ipak, za mene je to samo podsjetnik na napad koji sam osjetio lično kao mladi, preplašeni 12-godišnjak koji je živeo u Vrelu, dok je moja zemlja Srbija uništena bombardovanjem 1999. godine – napisao je Matić na Instagramu.

Potom je Nemanja objasnio zašto je ranije nosio “popi”, a ovog puta je odbio da to učini:

– Sada ne osjećam da je u redu da imam cvijet maka na svom dresu. Ne želim da podrivam cvijet kao simbol ponosa Britanaca niti uvrijedim bilo koga. Ipak, svi smo proizvod ličnog odgoja i ličnog izbora za koji imamo svoje razloge. Nadam se da svi razumiju moje razloge sada kada sam ih objasnio i da mogu da se koncentrišem da pomognem timu u utakmicama koje nas čekaju.

Matićevo saopštenje je udarna vest u britanskim medijima, kao što je prestižni BBC.

Osim Matića, buru na Ostrvu je podigao i Irac Džejms Meklin, koji takođe nije nosio cvijet maka na utakmici Čempionšipa, a i on je to učinio iz sličnog razloga kao Srbin.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA