Makron u utorak objavljuje nove mjere?

422

Francuski predsjednik Emanuel Makron će u utorak, 27. novembra, objaviti nove mjere kako bi pokušao da dobije podršku javnosti za povećanje cijena goriva.


U Parizu su u toku procjene štete izazvane nakon sukoba policije i demonstranata na Šanzelizeu, gdje su paljene barikade, razbijeni izlozi luksuznih radnji i uništeni semafori.

Oko 30 ljudi je povrijeđeno, a više od stotinu je uhapšeno.

Vlada za nemire okrivljuje manjinu ultra-desničarskih aktivista koji su se uvukli među 8 000 demonstranata u žutim prslucima koji simbolizuju proteste zbog povećanja cijene goriva.

Francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer rekao je danas da je “kriza mnogo više od cijene goriva” i da je veoma važno raditi na poboljšanju životnog standarda.

– Vrijeme je da se Francuzi poslušaju – rekao je Le Mer, sugerišući da će Makron u utorak pozvati na “duboku diskusiju” širom zemlje o politici vlasti.

Iz predsjedničke palate je saopšteno da će Makron tokom sedmice održati govor o ekološkoj tranziciji.

Lideri opozicije istakli su da su protesti naišli na široku podršku javnosti.

– Kada pokret ima podršku tri četvrtine Francuza, onda im morate dati odgovor, a ne da ih odbacujete kao bandu nasilnika – kaže lider Socijalista Olivije For.

Demonstranti su i jutros u žutim prslucima nastavili proteste, posebno na jugu Francuske, gdje su blokirali ulaz na autoput kod Sen Maksimina i blokirali saobraćaj u Avinjonu i okolini.

Demonstranti putem društvenih mreža pozivaju na nove proteste naredne subote.

Analitičari ističu da je većina demonstranata nezadovoljna radom Makrona kojeg optužuju da podržava bogatije, a da zanemaruje probleme običnih ljudi.

Makron je stao u odbranu rasta cijene goriva, navodeći da je ta mjera neophodna kako bi se smanjila zavisnost Francuske od fosilnih goriva i najavio da će početkom naredne sedmice iznijeti nove planove kako bi olakšao “energetsku tranziciju”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA