Kurti: Haradinaj i Tači prodali teritoriju za fotelje!

556

Haradinaj je za svoju fotelju dao 8 200 hektara teritorije Kosova, a Tači za fotelju daje sjever, optužuje danas lider partije Samoopredjeljenje, Aljbin Kurti, i poziva na političku izolaciju Tačija.

Kurti je danas predložio alternativni program za dijalog sa Beogradom, u četiri koraka, prema kojoj bi trebalo najprije razmotriti šta je do sada učinjeno u tom procesu, da se definiše šta Kosovo želi od dijaloga, zatim utvrđivanje platforme sa principima, a potom i formiranje pregovaračkog tima, koji bi imao legitimitet parlamenta.

Kurti je na konferenciji za novinare rekao da je predsjednika privremenih kosovskih institucija Hašima Tačija ohrabrila ratifikacja demarkacije sa Crnom Gorom da uđe u, kao je rekao, “pregovaračku avanturu” sa Beogradom o teritorijalnom razgraničenju na štetu Prištine.

– Haradinaj je za svoju fotelju dao 8 200 hektara teritorije Kosova. Tači za fotelju daje sjever, uz tvrdnju da to radi da bi Kosovo postalo članica UN. Teritorija za fotelju u svakom slučaju – rekao je Kurti, prenijeli su prištinski mediji.

Kurti smatra i da “pregovaračkog tima” ne može biti bez legitimnog mandata parlamenta i pozvao stranke na vlasti da ga ne formiraju, jer bi on samo poslužio da Tači ubijedi međunarodnu zajednicu da nije sam.

– Tači treba da ostane usamljen – smatra Kurti i dodaje da šta god da bi taj tim uradio, samo bi posužio da Tačiju obezbijedi imunitet u avanturi koju namjerava da realizuje sa Beogradom, a sada i sa Moskvom.

Kurti smatra da prvi korak u ponuđenoj alternativi za nastavak dijaloga treba da bude pregled šestogodišnjeg procesa, uz podsjećanje da je tokom tog perioda sačinjeno 33 sporazuma i izvještaj tzv. kosovske Vlade na 38 strana o, kako je naveo, dostignućima i izazovima u njihovom sprovođenju.

Razmatranje tehničkih i političkih procjena dijaloga će pokazati gdje je sada Priština i koje su to pouke koje treba da izvučemo da bi se došlo do napretka, rekao je Kurti i dodao da je taj izvještaj od 9. jula u skupštini, ali da ni poslije više od četiri mjeseca, predsjednik Kadri Veselji ga ne stavlja na dnevni red.

U drugom koraku, prema Kurtiju, Priština treba da utvrdi šta je to što se želi i koji su joj ciljevi u dijalogu sa Beogradom, prenijela je Gazeta Express.

– Ti ciljevi treba da budu stavljeni na zvaničnu listu zahtjeva prema Beogradu – kaže Kurti, a kao primjere je naveo zahtjev za priznavanje kosovske nezavisnosti, pronalazak nestalih, reciprocitet prava, reparacija, sukcesija…

Kao treći korak, Kurti je naveo utvrđivanje platforme sa principima za dijalog sa Beogradom.

– Mi nismo protiv dijaloga sa Srbijom, već smo protiv dijaloga bez principa – rekao je Kurti i dodao da bi ti principi trebalo da budu potvrđeni u parlamentu.

Najzad, četvrti korak bi trebalo da bude formiranje pregovaračkog tima, koji bi imao legitimitet parlamenta, a činili bi ga, kaže, kredibilni lideri.

Prema njegovim riječima, sve od predloženog bi trebalo da bude transparentno, osim strategije pregovaračkog tima.

Kurti smatra i da bi prva dva koraka mogla biti sprovedena prije vanrednih parlamentarnih izbora, a preostala dva tek nakon izbora, kada bi se, kako je rekao, pojavile institucije sa novim legitimitetom.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA