Kurc stiže u Beograd

534

Kancelar Austrije Sebastijan Kurc boraviće danas u Beogradu gdje će se sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Glavna tema razgovora biće bilateralni odnosi, dijalog Beograda i Prištine, kao i približavanje EU, kojom do kraja godine predsjedava Austrija, najavljeno je u Beču.

Ovo je već druga posjeta Srbiji jednog od najviših predstavnika austrijske države u kratkom periodu.

Prije nekoliko nedjelja predsjednik Austrije Aleksander van der Belen posetio Beograd, na poziv svog srpskog kolege Vučića, a sredinom ovog mjeseca planirana je i posjeta predsjednika austrijskog parlamenta Volfganga Sobotke Srbiji.

Iz Beograda, Kurc večeras putuje u Prištinu, gdje su, u utorak, planirani razgovori sa predstavnicima privremenih vlasti na Kosovu, Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem.

Na Kosovu, Kurc će posjetiti i austrijske vojnike pri Kforu, kojih ima 417.

Kurc je pred dolazak rekao da očekuje da njegova posjeta bude shvaćena kao jasan signal podrške Zapadnom Balkanu i procesu približavanja EU.

Tokom posjete, kako je rečeno u njegovom kabinetu, on želi da “ohrabri Beograd i Prištinu na dalji napredak u dijalogu”, jer je napredovanje preduslov za članstvo u Uniji.

– EU je potpuna tek kada države Zapadnog Balkana budu članice – poručuje Kurc.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA