Književnici su postali toliko umišljeni i samodopadni da su se pretvorili u parodiju samih sebe, pa nije ni čudo što interes publike za književnost rapidno opada.

Upravo zbog tako groteskne situacije u danas ekstremno elitističkom književnom svijetu, pravo je osvježenje saznati ponešto o ludo zabavnoj parodiji književnih nagrada, koja se godišnje dodjeljuje za najbizarniji naslov knjige.

Radi se o nagradi “The Bookseller/Diagram Prize for Oddest Title of the Year” (“Bookseler i Diagram nagrada za najčudniji naslov godine”), koja je, pojednostavljeno, poznata i kao Diagramova nagrada. Ova parodična nagrada se, međutim, dodjeljuje još od 1978. godine – dakle ima čak četrdesetogodišnju tradiciju, što je impresivno za bilo koju dodjelu.

Ova godišnja književna nagrada do sada nije bila dodijeljena samo u dva navrata (1987. i 1991. godine), i to zbog pomanjkanja dovoljno čudnih naslova knjiga kojima bi se ovo priznanje moglo punopravno ustupiti. U početku, o dodjeli Diagramove nagrade odlučivala je komisija sačinjena od sudija, ali od 2000. godine pobjednik se bira online glasanjem publike.

Dodjela ove bizarne nagrade događa se u organizaciji medijske i marketinške kompanije Diagram Group iz Londona te časopisa The Bookseller namijenjenog književnim izdavačima.

Parodična nagrada popularnija je od Bookera?!

Na samom početku dodjeljivanja Diagrama, izbor je bio ograničen isključivo na naslove koji su se pojavljivali na Frankfurtskom sajmu knjiga. Danas je, međurim, ova čudna nagrada maksimalno demokratizovana, što znači da glasati za svoga favorita može svako, a nominovati se mogu čak i samoizdati književni naslovi.

Ova dodjela na prvi pogled se može činiti kao nešto potpuno neozbiljno, ali o veličini i interesu za sami događaj najbolje govori podatak da je 2008. godine više ljudi glasalo za pobjednika Diagramove nagrade nego za pobjednika nagrade Booker, koja slovi kao jedna od najznačajnijih književnih nagrada u cijelom svijetu!

Izbor knjiga s najluđim naslovima!

Ali, pustimo sada na stranu tehnikalije i bacimo se na kratak izbor nekih od najzanimljivijih naslova koji su primili Diagramovu nagradu.

“Protokoli Druge internacionalne radionice s golim miševima” (“Proceedings of the Second International Workshop on Nude Mice”) – napisala grupa autora – radi se, zapravo, o skupu medicinskih studija sprovedenih na laboratorijskim miševima – Diagramovu nagradu dobila 1978. godine.

“Prirodno povećavanje grudi s punim potencijalom: Kako aktivirati drugih 90 odsto vašeg uma da biste povećali i veličinu svojih grudi” (“Natural Bust Enlargement with Total Power: How to Increase the Other 90% of Your Mind to Increase the Size of Your Breasts”) – napisao Donald L. Wilson- self-help knjiga o povećavanju grudi snagom misli – Diagramovu nagradu dobila 1985. godine.

“Oralni sadizam i ličnost vegetarijanaca” (“Oral Sadism and the Vegetarian Personality”) – napisao Glenn C. Ellenbogen – parodična knjiga na psihološke publikacije – Diagramovu nagradu dobila 1986. godine.

“Kako srati u šumi: Ekološki prihvatljiv pristup izgubljenom umijeću” (“How to Shit in the Woods: An Environmentally Sound Approach to a Lost Art”) – napisala Kathleen Meyer – knjiga o ekološkom odlaganju vlastitih fekalija na izletima u prirodi – Diagramovu nagradu dobila 1989. godine.

“Vrhunci u istoriji betona” (“Highlights in the History of Concrete”) – autor C. C. Stanley – knjiga o istoriji upotrebe betona – Diagramovu nagradu dobila 1994. godine.

“Život s ludim guzovima” (“Living With Crazy Buttocks”) – napisala Kaz Cooke – humoristični eseji o svakodnevnom životu i saavremenoj kulturi – Diagramovu nagradu dobila 2002. godine.

“Velika knjiga lezbijskih priča o konjima” (“The Big Book of Lesbian Horse Stories”) – autorke Alisa Surkis i Monica Nolan – kolekcija lezbijskih priča o konjima – Diagramovu nagradu dobila 2003. godine.

“Osigurajte svoj kokošinjac protiv goblina” (“Goblinproofing One's Chicken Coop”) – autor Reginald Bakeley – knjiga o tjeranju natprirodnih bića iz svoje kuće – Diagramovu nagradu dobila 2012. godine.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA