Kompanije uveliko čipuju zaposlene

456

Prema medijskim izvještajima veliki broj kompanija, posebno u Velikoj Britaniji, u svoje zaposlene ugrađuje RFID čipove, iz bezbjednosnih razloga.

Upravo zbog toga je dosta onih koji tvrde da je put do pakla popločan upravo sigurnosnim namjerama, te ovu situaciju upoređuju sa onom u okviru koje je Facebook od korisnika tražio brojeve telefona, takođe iz bezbjednosnih razloga, da bi ih nakon toga prosljeđivao oglašivačima.

Kompanije koje su zadužene za čipovanje ističu da se na ovu akciju uglavnom odlučuju direktori koji barataju osjetljivom dokumentacijom, te zbog toga žele da kontrolišu kretanje zaposlenih, kako ovi ne bi lako stupili na zabranjeno tlo. Čipovi im omogućavaju da taj proces pojednostave, te lakše kontrolišu kretanje u kompanijama koje imaju veliki broj radnika.

Tehnologija može da se koristi i u druge svrhe, pa se zaposlenima obećava da će uz pomoć čipova lakše plaćati hranu u kantini, brže ulaziti u zgradu, te jednostavnije pristupati uređajima koji su zaštićeni šifrom, dok bio-hakere niko ne spominje, kao da hakovanje čipova koji se nalaze u živom organizmu ne predstavlja nikakvu opasnost.

Oni koji nemaju šta da kriju ne obraćaju pažnju na teorije zavjere, te ih ne brinu bezbjednosni propusti, pa im čipovi predstavljaju novo iskustvo, i korak ka kiborzima budućnosti. Oni koji su skloniji paranoji već raspravljaju o čip-diskriminaciji, te preuzimanju kontrole nad čipovanim dijelovima tijela. Budućnost će pokazati ko je bio u pravu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA