Koje države iz regiona su glasale za prijem tzv. Kosova u Interpol?

584

Prema za sada nezvaničnim informacijama, za prijem tzv. Kosova u Interpol glasale su Crna Gora, Slovenija, Hrvatska, Makedonija i Bugarska. Bosna i Hercegovina je glasala protiv, dok je Mađarska bila suzdržana.

Prvo se glasalo u prvom krugu, zatim je određena pauza, pa je uslijedio i drugi krug.

Prema saznanjima koja smo prenijeli, pauza je iskorišćena kako bi prištinska delegacija pokušala da smanji broj prisutnih delegacija u sali pred drugi krig glasanja. Srpski predstavnik ministar Nebojša Stefanović oštro se tome usporotivio, pozivajući se na pravila i statut Interpola, u kom određivanje pauze tokom glasanja ne postoji, ali su se predsjedavajući Generalnom skupštinom Interpola o to oglušili.

U ciframa to izgleda ovako: U prvom krugu “za” prijem Kosova u Interpol glasalo je 76 zemalja, 56 je bilo protv, a 22 uzdržane. Ukupno: Glasale 154 zemlje.

Drugi krug izgleda malo drugačije

Glasalo je ukupno 135 zemalja, “za” je bilo 68, protiv 51, uzdržanih 16.

Naime protiv prijema samoproglašenog Kosova glasale su Južnoafrička Republika, Angola, Argentina, Azerbejdžan, Bjelorusija, Bolivija, BiH, Bocvana, Brazil, Kambodža, Kamerun, Čile, Kina, Kipar, Kongo, Kuba, Eritreja, Španija, Grčka, Grenada, Gvineja, Ekvatorijalna Gvineja, Solomonska ostrva, Indonezija, Irak, Iran, Kenija, Kirgistan, Laos, Liban, Malezija, Maroko, Mauricijus, Meksiko, Moldavija, Mongolija, Mozambik, Mjanmar, Namibija, Nešpal, Uganda, Peru, Filipini, Dominikanska republika, DR Kongo, Rumunija, Rusija, Srbija, Sudan, Sirija i Tunis.

Podsjetimo, o prijemu tzv. Kosova u Interpol glasalo se juče na Generalnoj skupštini Interpola u Dubaiju.

Samoproglašeno Kosovo nije uspjelo da obezbijedi dvotrećinsku većinu zbog čega nije primljeno u Interpol.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA